Reklama

Zdrowsze wędzenie szynki

Naukowcy sięgają do rozwiązań stosowanych w motoryzacji, by znaleźć mniej toksyczny sposób przyrządzania niektórych dań.

Aktualizacja: 12.04.2018 19:26 Publikacja: 12.04.2018 19:10

Dym pozbawiony toksycznych substancji pachnie delikatniej

Dym pozbawiony toksycznych substancji pachnie delikatniej

Foto: AdobeStock

Przetwarzanie żywności dymem może dostarczać wyśmienitego, bogatego bukietu smaku, ale również uwalniać niepożądane, rakotwórcze substancje. Aby zmniejszyć zawartość karcynogenu w wędzonej żywności, naukowcy przyjrzeli się przemysłowi samochodowemu. Przepuścili dym przez filtr zeolitowy, aby usunąć zawieszone w nim szkodliwe związki. Eksperyment nie tylko przyniósł zaskakująco pozytywne efekty, ale pojawił się też zaskakujący bonus – wyśmienity smak potraw!

Wyniki badań zaprezentowano w marcu br. podczas konferencji „255th National Meeting & Exposition of the American Chemical Society". – Nie wszystkie produkty wędzone są niebezpieczne, ale wiemy, że większość może zawierać niski poziom toksycznych substancji, więc powinniśmy spróbować je usunąć – mówi kierownik badań dr Jane K. Parker. – Byłoby idealnie, gdybyśmy mogli produkować zdrowszy dym, zachowując jednocześnie ten sam wspaniały smak. Filtry zeolitowe, te same, które są mocowane w rurach wydechowych, zostały wykorzystane w przemyśle samochodowym do redukcji zanieczyszczeń środowiska, ale dotąd nigdy nie stosowano ich do produkcji żywności. Chcemy to zmienić.

Filtr z rury wydechowej

Pierwszym krokiem było połączenie sił inżynierów z Besmoke, firmy specjalizującej się w naturalnym wędzeniu, i naukowców z Uniwersytetu w Reading (Wielka Brytania). Zoptymalizowano filtry wykonane z zeolitu, porowatego minerału glinokrzemianowego, w celu maksymalizacji oczyszczania z dymu rakotwórczych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Te substancje są wszechobecnym produktem ubocznym spalania paliwa. Od dawna też wiadomo, że zwiększają ryzyko powstawania różnych nowotworów, a także chorób sercowo-naczyniowych. Stany Zjednoczone i Unia Europejska regulują przepisami dopuszczalne poziomy WWA w środowisku.

Najlepszy filtr, jaki udało się skonstruować zespołowi dr Parker, usunął aż 93 proc. benzo(a)pirenu, powszechnie znanego czynnika rakotwórczego.

– Podjęto kilka prób zmniejszenia ilości substancji karcynogennych w dymie wędzarnianym za pomocą innych technologii, ale nie są one tak skuteczne, jak nasze rozwiązanie – mówi dr Parker. – Pozostało jeszcze pytanie, jak smakuje żywność wędzona przefiltrowanym dymem w porównaniu do dotychczasowej metody.

Reklama
Reklama

Czysty smak

Aby odpowiedzieć na to pytanie, badacze wędzili płatki pomidorów, olej kokosowy i nawaniali wodę za pomocą przefiltrowanego lub niefiltrowanego dymu. Następnie dodali wędzone płatki pomidorów do kremowego sera i użyli „odymionej" wody do solanki przed przyrządzeniem potrawy z kurczaka.

Zespół ekspertów od degustacji dań opisywał różnice w bukietach smaków testowanych produktów: kremu serowego, oleju kokosowego i kurczaka.

– Dla degustatorów kurczak z przefiltrowanym dymem miał aromat przypominający „świąteczną szynkę " i „bardziej aksamitny, zrównoważony smak" – opowiada dr Parker. – Jedzenie wykonane z niefiltrowanego dymu miało tendencję do osiągania wyższych wyników w kategoriach opisujących ostre, gryzące nuty smakowe.

Zespół dr Parker próbował się dowiedzieć, dlaczego przefiltrowany dym smakował lepiej, czyli jak ten proces wpłynął na skład chemiczny produktów spalania.

– Wyniki analiz pokazały, że filtr usunął większość składników, które mogły nadawać produktom ostrzejszy aromat – tłumaczy dr Parker.

Kolejnym krokiem naukowców jest zrozumienie, dlaczego filtr selektywnie usuwa te związki.

Reklama
Reklama

– Jeśli uda nam się ustalić, w jaki sposób związki o wyższej masie cząsteczkowej przyklejają się do filtra, możemy tak manipulować zeolitem, aby jeszcze poprawić skuteczność usuwania toksycznych związków – zapowiada dr Parker. ©?

Nauka
Naukowcy wskazują na zaskakującą przyczynę epidemii dżumy. „Jedna z największych katastrof ludzkich”
Nauka
Przełomowe badania DNA zaprzeczają popularnej teorii. Chodzi o ewolucję Homo sapiens
Nauka
Po co robotnice zabijają własne poczwarki? Niezwykłe zachowanie mrówek
Nauka
Ostatnia superpełnia w tym roku już niedługo. Kiedy obserwować Zimny Księżyc?
Materiał Partnera
Radio na laser i opary rubidu. Kwantowy wynalazek fizyków z UW
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama