Chociaż wiadomo, że kakao jest bardzo dobrym źródłem flawonoidów, po raz pierwszy badano jego wpływ na zdolności poznawcze, endokrynologię organizmu i parametry układu sercowo-naczyniowego. Okazało się, że spożywanie niektórych rodzajów ciemnej czekolady może przynieść korzyści zdrowotne. Pod pewnym warunkiem. Musi zawierać minimum 70% kakao i wówczas ma pozytywny wpływ na nasz organizm.
Badania, przeprowadzone przez doktora Lee S. Berka z Loma Linda University Adventist Health Sciences Center, pokazują, że konsumpcja kakao reguluje i poprawia przepływ sygnałów aktywujących limfocyty T, komórek układu odpornościowego. Stymuluje także geny zaangażowane w komunikację międzykomórkową, percepcję wrażeń i silnie wpływa na zdolność tkanki nerwowej do tworzenia nowych połączeń. Natomiast, znajdujące się w kakao flawonoidy są niezwykle silnymi przeciwutleniaczami oraz substancjami przeciwzapalnymi, dzięki czemu działają korzystnie na zdrowie mózgu i układu krążenia. Zostaje jeszcze cukier. Bez badań zdajemy sobie sprawę, że po zjedzeniu czegoś słodkiego jesteśmy szczęśliwsi.
- Po raz pierwszy przyjrzeliśmy się wpływowi dużych ilości kakao, podawanych w dawkach tak małych jak czekolada. Badania te pokazują, że im wyższe stężenie kakao w zjadanej tabliczce czekolady, tym bardziej pozytywny wpływ na parametry poznawcze, pamięć, nastrój czy odporność. Pozytywnych efektów jest więcej. – mówi doktor Lee S. Berk.