Lubisz jeść? Zwróć uwagę na kolory

Naukowcy z Politechniki w Walencji i Uniwersytetu w Oksfordzie wykazali, że czekolada lepiej smakuje, jeśli pijemy ją z kubka pomarańczowego lub kremowego, niż z białego lub czerwonego

Publikacja: 17.01.2013 12:02

Lubisz jeść? Zwróć uwagę na kolory

Foto: Flickr

Badania te wskazują, że nasze zmysły odbierają żywność w bardziej skomplikowany sposób, skupiając się nie tylko na samych produktach spożywczych, ale i na tym, z jakich naczyń lub opakowań je zjadamy.

Betina Piqueras-Fiszman z Politechniki w Walencji zauważa, że kolor naczyń może wzmacniać lub osłabiać takie elementy potrawy jak zapach i smak.

Charles Spence z Uniwersytetu w Oksfordzie przeprowadził eksperyment, podczas którego 57 osób miało ocenić próbki gorącej czekolady serwowane w plastikowych kubkach o tej samej pojemności, ale w różnych kolorach: białym, kremowym, czerwonym i pomarańczowym. Opublikowane w "Journal of Sensory Studies" wyniki badań wskazują, że ochotnikom lepiej smakowała czekolada pita z kremowych i pomarańczowych kubków. Szczególnie czekolada pita z kremowych kubków odbierana była jako słodsza i silniej pachnąca.

Piqueras-Fiszman podkreśla, że badania te mają na celu analizę, jak nasz mózg integruje wiadomości przekazywane przez zmysły, łącząc poszczególne bodźce. Nie ma bowiem ścisłej reguły, jak kolor naczynia wpływa na odbiór jedzonej z niego potrawy, ale pewne jest, że ma on znacznie większy wpływ na nasze doznania smakowe niż dotąd uważano.

Piqueras-Fiszman i Spence w swoich wnioskach cytują także wyniki poprzednich badań, które wykazały, że puszka w żółtym kolorze wzmacnia kwaśny smak zawartego w niej napoju bezalkoholowego, napoje w zimnych kolorach, zielonym i niebieskim, zdaniem wielu badanych lepiej gaszą pragnienie niż napój w kolorze czerwonym Natomiast płyny w kolorze różowym oceniane są jako słodsze. Wrażenia te dotyczą nie tylko płynów: mus truskawkowy podany na białym naczyniu ocenimy jako bardziej intensywny i słodki niż gdybyśmy go jedli z czarnego talerza.

Odkrycie to mogłoby zachęcić kucharzy i pracowników gastronomii do przywiązywania większej wagi do opakowań produktów i sposobów ich podawania. Naukowcy są przekonani, że mogłoby to mieć znaczenie w skali produkcji przemysłowej, ale także w dietetyce.

Badania te wskazują, że nasze zmysły odbierają żywność w bardziej skomplikowany sposób, skupiając się nie tylko na samych produktach spożywczych, ale i na tym, z jakich naczyń lub opakowań je zjadamy.

Betina Piqueras-Fiszman z Politechniki w Walencji zauważa, że kolor naczyń może wzmacniać lub osłabiać takie elementy potrawy jak zapach i smak.

Pozostało 83% artykułu
Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację