Reklama
Rozwiń
Reklama

Defekty dziecka z diety matki

To, co kobieta je przed i w trakcie ciąży może wpływać na stan zdrowia jej potomstwa. Pod warunkiem, że posiada ono pewne warianty genów

Publikacja: 07.07.2010 20:01

Kobieta w ciąży

Kobieta w ciąży

Foto: Fotorzepa, MW Michał Walczak

Takie ryzyko niesie ze sobą dieta wysokotłuszczowa. Stosowana przez matkę może wchodzić w interakcję z genami jej nienarodzonego dziecka. Wskutek czego istnieje zagrożenie pojawienia się u niego poważnych defektów, np. rozszczepienia podniebienia lub wad wrodzonych serca.

Ryzyko pojawienia się drugiej z nich wzrasta u ludzi z uszkodzeniami w genie Cited2, o czym naukowcy wiedzieli już wcześniej. Nie zdawali sobie jednak sprawy z tego, że swój udział mogą mieć w tym procesie również czynniki zewnętrzne. Udało się to ustalić zespołowi uczonych, którego pracą kierował Jamie Bentham z Oxford University. Wyniki ich badań publikuje pismo „Human Molecular Genetics”.

Były one prowadzone na zwierzętach: myszach z brakującym genem Cited2 oraz na osobnikach zdrowych. Wszystkie przed zajściem w ciążę i w jej trakcie były karmione dietą wysokotłuszczową. Następnie z pomocą rezonansu magnetycznego badacze śledzili rozwój ich płodów.

Efekt? Ryzyko rozwoju wrodzonej wady serca u myszek z uszkodzonym genem było dwa razy większe. Z kolei ryzyko rozszczepienia podniebienia – aż siedmiokrotnie.

Podobnego zagrożenie nie odnotowano u potomstwa bez zmienionej wersji genu, mimo że ich matki również tłusto się odżywiały.

Reklama
Reklama

Stąd wniosek, że za pojawieniem się defektów wrodzonych stoi kombinacja czynników genetycznych i dietetycznych. – Zmiana sposobu odżywiania matki może być metodą na zapobieganie rozwoju niektórych z nich. To niezwykle ekscytująca informacja – mówi Jamie Bentham.

Zgadza się z nim Jeremy Pearson z British Heart Foundation, która częściowo sfinansowała badania. – Były one co prawda prowadzone na myszach, ale podobny związek może istnieć również u ludzi – tłumaczy. I dodaje, że tym samym doszedł kolejny dowód na to, jak ważna jest dbałość o zbilansowaną dietę przyszłych matek.

Takie ryzyko niesie ze sobą dieta wysokotłuszczowa. Stosowana przez matkę może wchodzić w interakcję z genami jej nienarodzonego dziecka. Wskutek czego istnieje zagrożenie pojawienia się u niego poważnych defektów, np. rozszczepienia podniebienia lub wad wrodzonych serca.

Ryzyko pojawienia się drugiej z nich wzrasta u ludzi z uszkodzeniami w genie Cited2, o czym naukowcy wiedzieli już wcześniej. Nie zdawali sobie jednak sprawy z tego, że swój udział mogą mieć w tym procesie również czynniki zewnętrzne. Udało się to ustalić zespołowi uczonych, którego pracą kierował Jamie Bentham z Oxford University. Wyniki ich badań publikuje pismo „Human Molecular Genetics”.

Reklama
Materiał Partnera
Chcieliby dwójkę. Dlaczego więc Polacy coraz rzadziej decydują się na dzieci?
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Materiał Partnera
Krewny z Ameryki. Jak filmy opowiadają niezwyczajną historię polskich emigrantów
Materiał Partnera
Czy można wykryć, że pracę napisała AI? Nauczyciele akademiccy vs. ChatGPT
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Nauka
Jak urozmaicić spacery i biegi? Eksperci mają niecodzienny pomysł. „Zaczynać powoli”
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama