Reklama

Defekty dziecka z diety matki

To, co kobieta je przed i w trakcie ciąży może wpływać na stan zdrowia jej potomstwa. Pod warunkiem, że posiada ono pewne warianty genów

Publikacja: 07.07.2010 20:01

Kobieta w ciąży

Kobieta w ciąży

Foto: Fotorzepa, MW Michał Walczak

Takie ryzyko niesie ze sobą dieta wysokotłuszczowa. Stosowana przez matkę może wchodzić w interakcję z genami jej nienarodzonego dziecka. Wskutek czego istnieje zagrożenie pojawienia się u niego poważnych defektów, np. rozszczepienia podniebienia lub wad wrodzonych serca.

Ryzyko pojawienia się drugiej z nich wzrasta u ludzi z uszkodzeniami w genie Cited2, o czym naukowcy wiedzieli już wcześniej. Nie zdawali sobie jednak sprawy z tego, że swój udział mogą mieć w tym procesie również czynniki zewnętrzne. Udało się to ustalić zespołowi uczonych, którego pracą kierował Jamie Bentham z Oxford University. Wyniki ich badań publikuje pismo „Human Molecular Genetics”.

Były one prowadzone na zwierzętach: myszach z brakującym genem Cited2 oraz na osobnikach zdrowych. Wszystkie przed zajściem w ciążę i w jej trakcie były karmione dietą wysokotłuszczową. Następnie z pomocą rezonansu magnetycznego badacze śledzili rozwój ich płodów.

Efekt? Ryzyko rozwoju wrodzonej wady serca u myszek z uszkodzonym genem było dwa razy większe. Z kolei ryzyko rozszczepienia podniebienia – aż siedmiokrotnie.

Podobnego zagrożenie nie odnotowano u potomstwa bez zmienionej wersji genu, mimo że ich matki również tłusto się odżywiały.

Reklama
Reklama

Stąd wniosek, że za pojawieniem się defektów wrodzonych stoi kombinacja czynników genetycznych i dietetycznych. – Zmiana sposobu odżywiania matki może być metodą na zapobieganie rozwoju niektórych z nich. To niezwykle ekscytująca informacja – mówi Jamie Bentham.

Zgadza się z nim Jeremy Pearson z British Heart Foundation, która częściowo sfinansowała badania. – Były one co prawda prowadzone na myszach, ale podobny związek może istnieć również u ludzi – tłumaczy. I dodaje, że tym samym doszedł kolejny dowód na to, jak ważna jest dbałość o zbilansowaną dietę przyszłych matek.

Takie ryzyko niesie ze sobą dieta wysokotłuszczowa. Stosowana przez matkę może wchodzić w interakcję z genami jej nienarodzonego dziecka. Wskutek czego istnieje zagrożenie pojawienia się u niego poważnych defektów, np. rozszczepienia podniebienia lub wad wrodzonych serca.

Ryzyko pojawienia się drugiej z nich wzrasta u ludzi z uszkodzeniami w genie Cited2, o czym naukowcy wiedzieli już wcześniej. Nie zdawali sobie jednak sprawy z tego, że swój udział mogą mieć w tym procesie również czynniki zewnętrzne. Udało się to ustalić zespołowi uczonych, którego pracą kierował Jamie Bentham z Oxford University. Wyniki ich badań publikuje pismo „Human Molecular Genetics”.

Reklama
Nauka
Co tak naprawdę wydarzyło się niemal 13 tys. lat temu? Naukowcy zbadali kontrowersyjną teorię
Nauka
Dlaczego homo sapiens przetrwał, a neandertalczycy nie? Wyniki nowych badań
Nauka
Nowa metoda walki z kłusownictwem. Nosorożcom wstrzyknięto radioaktywne izotopy
Patronat Rzeczpospolitej
Future Frombork Festival. Kosmiczne wizje naukowców i artystów
Nauka
Jedyny w Polsce reaktor jądrowy MARIA wznowi prace
Reklama
Reklama