Pij mleko, będziesz noblistą

Naukowcy i lekarze dowiedli, że mleko, a konkretnie zawarty w nim wapń, działa bardzo korzystnie na tkankę kostną. Ale nie tylko. Nie do przecenienia jest jego wpływ na mózg

Aktualizacja: 23.01.2013 13:10 Publikacja: 23.01.2013 13:02

Pij mleko, będziesz noblistą

Foto: Fotorzepa, Seweryn Sołtys Seweryn Sołtys

Tak przynajmniej wynika z artykułu międzynarodowego zespołu, zamierszczonego w piśmie "Pratical Neurology". Jego autorzy zauważyli, że z krajów, w których konsumuje się dużo mleka i jego przetworów, wywodzi się szczególnie wielu noblistów.

Naukowcy doszli do tego wniosku porównując spożycie mleka na głowę mieszkańca w 22 państwach - z liczbą wywodzących się z nich laureatów nagrody Nobla.

W tym zestawieniu prym wiedzie Szwecja, jej statystyczny mieszkaniec (ludnośc kraju wynosi ok. 10 mln) spożywa rocznie 340 kg mleka i produktow mlecznych, co zaowocowało 33 noblistami. Na drugim miejscu plasuje się Szwajcaria z 32 noblistami przy rocznej konsumpcji 300 kg mleka i jego przetworów.

Co ma piernik do wiatraka a mleko do nagrody Nobla? Autorzy artukułu w "Pratical Neurology" zwracaja uwagę, że mleko może mieć związek z solidnym systemem edukacyjnym. Natomiast w sensie biologicznym, mleko zawiera dużo witaminy D, która korzystnie stymuluje pracę szarych komorek.

Większość ludzi dorosłych na świecie nie trawi mleka. Jedynie Europejczycy i ludzie o korzeniach europejskich zazwyczaj odznaczają się tą zdolnością. W Szwecji praktycznie 100 proc. populacji jest genetycznie przystosowane do trawienia mleka, w Wielkiej Brytanii 95 proc., w skali całej Europy tylko 10 proc. ludzi nie trawi mleka.

Cecha ta pojawiła się poźno, około 7 tys. lat temu, pod koniec epoki kamnienia, wśród społeczeństw, które parały sie pasterstwem. Najnowsze badania zespołu prof. Marka Thomasa z Uniwersytetu Londyńskiego wykazały, że najwcześniej zdolność dorosłych do trawienia laktozy wystąpiła w Europie Środkowej, na obszarze od Bałkanów po Niemcy i Polskę.

Tak przynajmniej wynika z artykułu międzynarodowego zespołu, zamierszczonego w piśmie "Pratical Neurology". Jego autorzy zauważyli, że z krajów, w których konsumuje się dużo mleka i jego przetworów, wywodzi się szczególnie wielu noblistów.

Naukowcy doszli do tego wniosku porównując spożycie mleka na głowę mieszkańca w 22 państwach - z liczbą wywodzących się z nich laureatów nagrody Nobla.

Nauka
Pełnia Księżyca w grudniu. Zimny Księżyc będzie wyjątkowy, bo trwa wielkie przesilenie księżycowe
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań