Reklama
Rozwiń

Pij mleko, będziesz noblistą

Naukowcy i lekarze dowiedli, że mleko, a konkretnie zawarty w nim wapń, działa bardzo korzystnie na tkankę kostną. Ale nie tylko. Nie do przecenienia jest jego wpływ na mózg

Aktualizacja: 23.01.2013 13:10 Publikacja: 23.01.2013 13:02

Pij mleko, będziesz noblistą

Foto: Fotorzepa, Seweryn Sołtys Seweryn Sołtys

Tak przynajmniej wynika z artykułu międzynarodowego zespołu, zamierszczonego w piśmie "Pratical Neurology". Jego autorzy zauważyli, że z krajów, w których konsumuje się dużo mleka i jego przetworów, wywodzi się szczególnie wielu noblistów.

Naukowcy doszli do tego wniosku porównując spożycie mleka na głowę mieszkańca w 22 państwach - z liczbą wywodzących się z nich laureatów nagrody Nobla.

W tym zestawieniu prym wiedzie Szwecja, jej statystyczny mieszkaniec (ludnośc kraju wynosi ok. 10 mln) spożywa rocznie 340 kg mleka i produktow mlecznych, co zaowocowało 33 noblistami. Na drugim miejscu plasuje się Szwajcaria z 32 noblistami przy rocznej konsumpcji 300 kg mleka i jego przetworów.

Co ma piernik do wiatraka a mleko do nagrody Nobla? Autorzy artukułu w "Pratical Neurology" zwracaja uwagę, że mleko może mieć związek z solidnym systemem edukacyjnym. Natomiast w sensie biologicznym, mleko zawiera dużo witaminy D, która korzystnie stymuluje pracę szarych komorek.

Większość ludzi dorosłych na świecie nie trawi mleka. Jedynie Europejczycy i ludzie o korzeniach europejskich zazwyczaj odznaczają się tą zdolnością. W Szwecji praktycznie 100 proc. populacji jest genetycznie przystosowane do trawienia mleka, w Wielkiej Brytanii 95 proc., w skali całej Europy tylko 10 proc. ludzi nie trawi mleka.

Cecha ta pojawiła się poźno, około 7 tys. lat temu, pod koniec epoki kamnienia, wśród społeczeństw, które parały sie pasterstwem. Najnowsze badania zespołu prof. Marka Thomasa z Uniwersytetu Londyńskiego wykazały, że najwcześniej zdolność dorosłych do trawienia laktozy wystąpiła w Europie Środkowej, na obszarze od Bałkanów po Niemcy i Polskę.

Tak przynajmniej wynika z artykułu międzynarodowego zespołu, zamierszczonego w piśmie "Pratical Neurology". Jego autorzy zauważyli, że z krajów, w których konsumuje się dużo mleka i jego przetworów, wywodzi się szczególnie wielu noblistów.

Naukowcy doszli do tego wniosku porównując spożycie mleka na głowę mieszkańca w 22 państwach - z liczbą wywodzących się z nich laureatów nagrody Nobla.

Nauka
Magma rozrywa kontynent afrykański? Przełomowe badania naukowców
Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Materiał Partnera
Wielkie nieobecne. Kobiety we władzach spółek
Materiał Partnera
Oszukują i rozdają nagrody. Tego (na pewno!) nie wiesz o storczykach