Reklama

Le Temps Des Vendanges

Biorąc pod uwagę ekspansywność i zabiegi marketingowe producentów wina z Nowego i Starego Świata, może się wydawać, że Europa, w porównaniu ze swoimi młodszymi kuzynami jest cokolwiek omszała i niedzisiejsza.

Publikacja: 07.11.2014 07:03

Le Temps Des Vendanges

Foto: Rzeczpospolita

Że hołdując tradycji i nie szukając rozgłosu, porządne europejskie wina, a już szczególnie francuskie, stały się ekskluzywnym trunkiem dla wybrańców w drogich, ale nudnych garniturach. Tak jednak nie jest.

Zapraszam dziś do winnicy Georges Vigouroux. Przedsiębiorstwo, zajmujące się najpierw tylko sprzedażą wina, założył w 1887 roku w okolicach Cahors w południowo-zachodniej części Francji Germain Vigouroux.

Swoje przeobrażenie w pełnoprawną winnicę i producenta win oraz dzisiejszą nazwę firma zawdzięcza trzeciemu z kolei potomkowi rodziny – Georges'owi. On to 40 lat temu podjął ryzyko i zasadził swoje pierwsze krzaki winorośli w Chateau de Haute-Serre, winnicy powstałej już w średniowieczu, ale kompletnie zrujnowanej przez epidemię filoksery w drugiej połowie XIX wieku.

Inwestycja okazała się strzałem w dziesiątkę. Kolejne zakupy rozszerzały zakres działalności oraz portfolio oferowanych win. Aż w 1989 roku do firmy dołączyło kolejne pokolenie w osobie zaledwie 23-letniego Bertranda-Gabriela Vigouroux. Jego entuzjazm i postępowe podejście odmie-?niły oblicze tej szacownej winnicy. Młody człowiek postawił na nowoczesny marketing, nowe kanały dystrybucji oraz promocję regionu poprzez turystykę winną. Otworzył wykwintną, choć nie ekskluzywną, resta-?urację La Table de Haute-Serre, podającą dania, których podstawą są specjały regionu – trufle, szafran i wina z odmiany malbec. Po jej sukcesie w drugiej winnicy – Chateau de Mercues, również otwar-?to hotel z restauracją (ta z kolei zasłużyła sobie nawet na jedną  gwiazdkę Miche-? lina). Utworzono również sieć butikowych sklepów, które są miejscem, gdzie nie tylko kupuje się wino, ale rozmawia i uczy się o nim.

A jakie wina produkuje i firmuje Georges Vigouroux? Główną odmianą w okolicy są merlot i malbec. Merlot to pozostająca w cieniu caber-?net sauvignon i przez wielu niedoceniana odmiana, z której powstają wina gładkie, o bardzo delikatnych taninach. Może was zdziwi, ale to właśnie uprawa merlota zajmuje niemal dwie trzecie całej powierzchni francuskich winnic. Dlaczego tak jest? Po pierwsze, to winny kameleon, który w rękach doświadczonego winiarza i przy sprzyjającym terroir, może przekształcić się w trunek najwyższej klasy (przypominam tu o składa-?jącym się z merlota Petrusie, za którego trzeba zapłacić co najmniej kilka ładnych tysię-?cy euro za butelkę). Po drugie, merlot jest jednym ze składników słynnych win bordoskich (Bordeaux blend). Z kolei malbec to gruboskórny szczep dający ciemnośliwkowe wina o dymnym aromacie oraz śred-? niej kwasowości i takichże taninach. Jest również spotykany w kupażowanych winach z Bordeaux, choć nie uzyskał tu takiej popularności jak merlot.

Reklama
Reklama

Wracając do Vigouroux. Wyspecjalizował się, można powiedzieć, w winach z malbeca, w tym w słynnym „czarnym winie", czyli Cahors. Ich Chateau de Hau-?te Serre miałem już okazję pić i było to doświadczenie, które chętnie powtórzę. Jednak dziś, w Międzynarodowym Dniu Merlota, postawiłem na kupaż malbeca i merlota – Le Temps Des Vendanges Malbec & Merlot. To wino udanie łączy w sobie najlepsze cechy obu szczepów – aromaty śliwki i czereśni oraz głęboki kolor malbeca złagodzone miękkością i okrągłością merlota. To trunek zdecydo-?wanie do mięsnych potraw, szczególnie wołowiny i jagnięciny. Jeśli chodzi ?o przyprawy, to użyjcie „ziemistych" smaków ?– tymianku, rozmarynu, czarnego pieprzu, ale nie przesadzajcie z ilością, bo stłumią delikatność nadaną Le Temps Des Vendanges przez merlota.

Że hołdując tradycji i nie szukając rozgłosu, porządne europejskie wina, a już szczególnie francuskie, stały się ekskluzywnym trunkiem dla wybrańców w drogich, ale nudnych garniturach. Tak jednak nie jest.

Zapraszam dziś do winnicy Georges Vigouroux. Przedsiębiorstwo, zajmujące się najpierw tylko sprzedażą wina, założył w 1887 roku w okolicach Cahors w południowo-zachodniej części Francji Germain Vigouroux.

Pozostało jeszcze 89% artykułu
Reklama
Nauka
Co tak naprawdę wydarzyło się niemal 13 tys. lat temu? Naukowcy zbadali kontrowersyjną teorię
Nauka
Dlaczego homo sapiens przetrwał, a neandertalczycy nie? Wyniki nowych badań
Nauka
Nowa metoda walki z kłusownictwem. Nosorożcom wstrzyknięto radioaktywne izotopy
Patronat Rzeczpospolitej
Future Frombork Festival. Kosmiczne wizje naukowców i artystów
Nauka
Jedyny w Polsce reaktor jądrowy MARIA wznowi prace
Reklama
Reklama