Le Temps Des Vendanges

Biorąc pod uwagę ekspansywność i zabiegi marketingowe producentów wina z Nowego i Starego Świata, może się wydawać, że Europa, w porównaniu ze swoimi młodszymi kuzynami jest cokolwiek omszała i niedzisiejsza.

Publikacja: 07.11.2014 07:03

Le Temps Des Vendanges

Foto: Rzeczpospolita

Że hołdując tradycji i nie szukając rozgłosu, porządne europejskie wina, a już szczególnie francuskie, stały się ekskluzywnym trunkiem dla wybrańców w drogich, ale nudnych garniturach. Tak jednak nie jest.

Zapraszam dziś do winnicy Georges Vigouroux. Przedsiębiorstwo, zajmujące się najpierw tylko sprzedażą wina, założył w 1887 roku w okolicach Cahors w południowo-zachodniej części Francji Germain Vigouroux.

Swoje przeobrażenie w pełnoprawną winnicę i producenta win oraz dzisiejszą nazwę firma zawdzięcza trzeciemu z kolei potomkowi rodziny – Georges'owi. On to 40 lat temu podjął ryzyko i zasadził swoje pierwsze krzaki winorośli w Chateau de Haute-Serre, winnicy powstałej już w średniowieczu, ale kompletnie zrujnowanej przez epidemię filoksery w drugiej połowie XIX wieku.

Inwestycja okazała się strzałem w dziesiątkę. Kolejne zakupy rozszerzały zakres działalności oraz portfolio oferowanych win. Aż w 1989 roku do firmy dołączyło kolejne pokolenie w osobie zaledwie 23-letniego Bertranda-Gabriela Vigouroux. Jego entuzjazm i postępowe podejście odmie-?niły oblicze tej szacownej winnicy. Młody człowiek postawił na nowoczesny marketing, nowe kanały dystrybucji oraz promocję regionu poprzez turystykę winną. Otworzył wykwintną, choć nie ekskluzywną, resta-?urację La Table de Haute-Serre, podającą dania, których podstawą są specjały regionu – trufle, szafran i wina z odmiany malbec. Po jej sukcesie w drugiej winnicy – Chateau de Mercues, również otwar-?to hotel z restauracją (ta z kolei zasłużyła sobie nawet na jedną  gwiazdkę Miche-? lina). Utworzono również sieć butikowych sklepów, które są miejscem, gdzie nie tylko kupuje się wino, ale rozmawia i uczy się o nim.

A jakie wina produkuje i firmuje Georges Vigouroux? Główną odmianą w okolicy są merlot i malbec. Merlot to pozostająca w cieniu caber-?net sauvignon i przez wielu niedoceniana odmiana, z której powstają wina gładkie, o bardzo delikatnych taninach. Może was zdziwi, ale to właśnie uprawa merlota zajmuje niemal dwie trzecie całej powierzchni francuskich winnic. Dlaczego tak jest? Po pierwsze, to winny kameleon, który w rękach doświadczonego winiarza i przy sprzyjającym terroir, może przekształcić się w trunek najwyższej klasy (przypominam tu o składa-?jącym się z merlota Petrusie, za którego trzeba zapłacić co najmniej kilka ładnych tysię-?cy euro za butelkę). Po drugie, merlot jest jednym ze składników słynnych win bordoskich (Bordeaux blend). Z kolei malbec to gruboskórny szczep dający ciemnośliwkowe wina o dymnym aromacie oraz śred-? niej kwasowości i takichże taninach. Jest również spotykany w kupażowanych winach z Bordeaux, choć nie uzyskał tu takiej popularności jak merlot.

Wracając do Vigouroux. Wyspecjalizował się, można powiedzieć, w winach z malbeca, w tym w słynnym „czarnym winie", czyli Cahors. Ich Chateau de Hau-?te Serre miałem już okazję pić i było to doświadczenie, które chętnie powtórzę. Jednak dziś, w Międzynarodowym Dniu Merlota, postawiłem na kupaż malbeca i merlota – Le Temps Des Vendanges Malbec & Merlot. To wino udanie łączy w sobie najlepsze cechy obu szczepów – aromaty śliwki i czereśni oraz głęboki kolor malbeca złagodzone miękkością i okrągłością merlota. To trunek zdecydo-?wanie do mięsnych potraw, szczególnie wołowiny i jagnięciny. Jeśli chodzi ?o przyprawy, to użyjcie „ziemistych" smaków ?– tymianku, rozmarynu, czarnego pieprzu, ale nie przesadzajcie z ilością, bo stłumią delikatność nadaną Le Temps Des Vendanges przez merlota.

Że hołdując tradycji i nie szukając rozgłosu, porządne europejskie wina, a już szczególnie francuskie, stały się ekskluzywnym trunkiem dla wybrańców w drogich, ale nudnych garniturach. Tak jednak nie jest.

Zapraszam dziś do winnicy Georges Vigouroux. Przedsiębiorstwo, zajmujące się najpierw tylko sprzedażą wina, założył w 1887 roku w okolicach Cahors w południowo-zachodniej części Francji Germain Vigouroux.

Pozostało 89% artykułu
Nauka
Pełnia Księżyca w grudniu. Zimny Księżyc będzie wyjątkowy, bo trwa wielkie przesilenie księżycowe
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań