1000 pierwszych dni – wyjątkowy okres w życiu człowieka
W okresie prenatalnym i w czasie pierwszych lat życia w organizmie małego dziecka zachodzą liczne procesy i zmiany – np. kształtują się układy fizjologiczne, a narządy stopniowo dojrzewają, przygotowując się do pełnienia określonych funkcji.
Następuje również kontynuacja rozpoczętego w życiu płodowym tzw. programowania metabolicznego organizmu. Ma na niego wpływ działanie zarówno negatywnych, jak i pozytywnych czynników środowiskowych, których konsekwencje zdrowotne mogą pojawić się w późniejszym okresie. Wśród czynników istotne znaczenie ma odżywianie kobiety w czasie ciąży, karmienie piersią, a także odpowiednie rozszerzanie diety niemowlęcia, które wspomaga jego prawidłowy rozwój oraz ma wpływ na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.
Co wyróżnia uprawy zbóż, warzyw i owoców przeznaczonych do produkcji produktów dla niemowląt i małych dzieci?
Ze względu na rozwijający się system detoksykacyjny organizmu niemowlęta i małe dzieci są szczególnie narażone na działanie różnego rodzaju zanieczyszczeń obecnych w żywności. Dlatego producenci i dostawcy są zobowiązani do przestrzegania rygorystycznych norm narzuconych przez dyrektywy Unii Europejskiej oraz rozporządzenia Ministra Zdrowia. Specjaliści ds. żywienia podkreślają, że spożycie przez dzieci zbyt dużej ilości pozostałości np. pestycydów razem z pokarmem może zwiększać ryzyko rozwoju chorób w przyszłości.