Żelazo, wino i ryby

"Żywym woda, martwym wino" - tak brzmi staropolskie przysłowie. Chodzi oczywiście o wino do ryb, ale nie każde wino do nich się nadaje, czerwone na pewno nie.

Aktualizacja: 04.01.2018 11:53 Publikacja: 04.01.2018 11:38

Żelazo, wino i ryby

Foto: Adobe Stock

Gastronomowie i smakosze rozpoczęli już w XVIII wieku nie kończącą się dyskusję na temat zgodności dań i trunków, co do czego pasuje: wódka do śledzia, piwo do golonki, szampan do ostryg, itd. W toku tej dyskusji, intuicyjnie i zwyczajowo, oddalono czerwone wina od owoców morza i ryb. Czy słusznie, czy są ku temu racjonalne podstawy?

Zagadnieniem zajęli się badacze zatrudnieni przez japoński koncern Mercian produkujący wina i spirytualia. O wynikach prac poinformował artykuł zamieszczony przez fachowe  pismo "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Materiał Partnera
Wielkie nieobecne. Kobiety we władzach spółek
Materiał Partnera
Oszukują i rozdają nagrody. Tego (na pewno!) nie wiesz o storczykach
Materiał Partnera
Motory molekularne. Tak naukowcy uczą nanocząsteczki kręcić się na zawołanie
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Nauka
Połączenie tych dwóch leków wydłużyło życie myszy o około 30 proc. Czy pomoże ludziom?