Książka Wydawnictwa Bosz zdobyła nagrodę w krajowej edycji prestiżowego konkursu Gourmand World Cookbook Awards 2012 i będzie startować w światowym finale 23 lutego w paryskim Luwrze.
Dzieło prezentuje wykwintne i smakowite dania inspirowane tradycyjną kuchnią polską, a równocześnie uwspółcześnione. - Czasy się zmieniają. Dlatego też tradycyjne potrawy przedstawione zostały w bardziej nowoczesnej formie – pisze we wstępie Anna Komorowska, małżonka prezydenta Bronisława Komorowskiego, która nie tylko objęła publikację patronatem, ale do wyszukanej propozycji 12 szefów kuchni z całej Polski, dodała także bardziej osobiste, ale równie eleganckie menu.
Album zaprasza do udziału „VIPowskich” ucztach, ilustrując je historycznymi fotografiami z dyplomatycznych spotkań, m.in. na Zamku Królewskim i współczesnymi - z wnętrz Belwederu, siedziby Prezydenta RP.
Wszystkie zaprezentowane w wydawnictwie potrawy zostały artystycznie zaaranżowane i również ponętnie sfotografowane.
Jeżeli więc właśnie szykujemy się do wigilijnej kolacji lub świątecznego obiadu, to może warto pomyśleć, jak je ekskluzywnie urozmaicić, nie zrywają z tradycją, ale zaskakując czymś niezwykłym. Dariusz Barański, szef kuchni hotelu Monopol we Wrocławiu podpowiada na przykład, jak przyrządzić kiszony barszcz z węgorzem i oliwą imbirową. Marek Widomski z Instytutu Kulinarnego podaje przepis na razowe pierożki z mazurskim sandaczem i porem na kremowym sosie. A Paweł Małecki z cukierni „Sowa” w Bydgoszczy zachęca do wypróbowania musu piernikowo-makowego z sosem winno-wiśniowym.