Przy stole z VIPami

Album „Wykwintna kuchnia polska” to ekskluzywne wydawnictwo z przepisami mistrzów kuchni

Publikacja: 23.12.2012 10:47

Przy stole z VIPami

Foto: materiały prasowe

Książka Wydawnictwa Bosz zdobyła nagrodę w krajowej edycji prestiżowego konkursu Gourmand World Cookbook Awards 2012 i będzie startować w światowym finale 23 lutego w paryskim Luwrze.

Dzieło prezentuje wykwintne i smakowite dania inspirowane tradycyjną kuchnią polską, a równocześnie uwspółcześnione. - Czasy się zmieniają. Dlatego też tradycyjne potrawy przedstawione zostały w bardziej nowoczesnej formie – pisze we wstępie Anna Komorowska, małżonka prezydenta Bronisława Komorowskiego, która nie tylko objęła publikację patronatem, ale do wyszukanej propozycji 12 szefów kuchni z całej Polski, dodała także bardziej osobiste, ale równie eleganckie menu.

Album zaprasza do udziału „VIPowskich” ucztach, ilustrując je historycznymi fotografiami z dyplomatycznych spotkań, m.in. na Zamku Królewskim i współczesnymi - z wnętrz Belwederu, siedziby Prezydenta RP.

Wszystkie zaprezentowane w wydawnictwie potrawy zostały artystycznie zaaranżowane i również ponętnie sfotografowane.

Jeżeli więc właśnie szykujemy się do wigilijnej kolacji lub świątecznego obiadu, to może warto pomyśleć, jak je ekskluzywnie urozmaicić, nie zrywają z tradycją, ale zaskakując czymś niezwykłym. Dariusz Barański, szef kuchni hotelu Monopol we Wrocławiu podpowiada na przykład, jak przyrządzić kiszony barszcz z węgorzem i oliwą imbirową. Marek Widomski z Instytutu Kulinarnego podaje przepis na razowe pierożki z mazurskim sandaczem i porem na kremowym sosie. A Paweł Małecki z cukierni „Sowa” w Bydgoszczy zachęca do wypróbowania musu piernikowo-makowego z sosem winno-wiśniowym.

Serwowane w „Wykwintnej kuchni polskiej” potrawy uporządkowane zostały według pór roku; osobny rozdział tworzą też pomysłowe dania wegetariańskie. Różnorodność propozycji godna jest uczty Lukullusa. Adam Komar z restauracji Belvedere w Warszawie poleca pieczone przepiórki z roladą ze szpinaku i fasoli oraz leniwymi kluseczkami wegetariańskimi. Marcin Filipkiewicz z restauracji hotelu Copernicus w Krakowie – gołąbki z łososiem bałtyckim. Wojciech Modest Amaro z Atelier Amaro w Warszawie - chłodnik z poziomek i czarnego bzu oraz comber z królika z pędami zielonego groszku. Karol Okrasa z hotelu InterContinental w Warszawie - comber z sarny w miodzie lipowym z piernikiem grzybowym.

Profesor Jerzy Bralczyk we wstępie do polskiego wydania przypomina nam, że udana uczta nie może się obejść bez konwersacji przy stole i dzieli się barwną opowieścią, jak smaki kuchni przenikają do języka i literatury. I to jest dopiero uczta duchowa. W wydaniu angielskim Jan Łoziński przedstawia historię polskiej kuchni.

„Wykwintna kuchnia polska", Wydawnictwo Bosz, Warszawa 2012

Na deser podajemy czytelnikom przepis na szarlotkę pierwszej damy, pani Anny Komorowskiej:

Szarlotka

CIASTO

150 g mąki pszennej, 100 g masła, 50 g cukru pudru, żółtko, skórka z cytryny

JABŁKA

2 kg jabłek, 150 g cukru kryształu, 50 g masła, łyżeczka cynamonu, 2 goździki

Mocno schłodzone masło drobno posiekać z mąką i cukrem pudrem, dodając żółtko i skórkę z cytryny. Trochę ciasta odłożyć, resztę rozwałkować na grubość 0,5 cm, przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec w temperaturze 175°C do zrumienienia (ok. 15 min).

Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cząstki. Do szerokiego garnka włożyć masło i cukier, smażyć ok. 10 min, aż cukier zacznie się rozpuszczać; dodając pokrojone jabłka i goździki, prażyć, aż jabłka będą miękkie i woda odparuje; pod koniec dodać cynamon.

Gotową masę z jabłek wyłożyć na upieczony spód, wierzch wyrównać, na tarce zetrzeć odłożone ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C na ok. 15–20 min.

Książka Wydawnictwa Bosz zdobyła nagrodę w krajowej edycji prestiżowego konkursu Gourmand World Cookbook Awards 2012 i będzie startować w światowym finale 23 lutego w paryskim Luwrze.

Dzieło prezentuje wykwintne i smakowite dania inspirowane tradycyjną kuchnią polską, a równocześnie uwspółcześnione. - Czasy się zmieniają. Dlatego też tradycyjne potrawy przedstawione zostały w bardziej nowoczesnej formie – pisze we wstępie Anna Komorowska, małżonka prezydenta Bronisława Komorowskiego, która nie tylko objęła publikację patronatem, ale do wyszukanej propozycji 12 szefów kuchni z całej Polski, dodała także bardziej osobiste, ale równie eleganckie menu.

Pozostało 83% artykułu
Literatura
Stanisław Tym był autorem „Rzeczpospolitej”
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Literatura
Reiner Stach: Franz Kafka w kleszczach dwóch wojen
Literatura
XXXII Targi Książki Historycznej na Zamku Królewskim w Warszawie
Literatura
Nowy „Wiedźmin”. Herold chaosu już nadchodzi
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Literatura
Patrycja Volny: jak bił, pił i molestował Jacek Kaczmarski