Duch opowieści Jana Gondowicza

„Duch opowieści" Jana Gondowicza to wspaniała lektura i cholerny kłopot z recenzją - pisze Grzegorz Sowula.

Aktualizacja: 18.05.2014 16:07 Publikacja: 18.05.2014 15:56

Duch opowieści Jana Gondowicza

Foto: materiały prasowe

Sam autor sprawy nie ułatwia – na tylnej okładce wspomina pewnego artystę sprzed stulecia, który – czy to z biedy, czy z abnegacji – główny posiłek przyrządzał raz na tydzień. Wrzucał do garnka, co miał pod ręką, wyławiając potem wedle smaku i potrzeby. Musiał tylko pogrzebać w brei odpowiednio wytrwale.

Nie chcę przez to powiedzieć, że „Duch opowieści" Jana Gondowicza to breja. Jeśli pozostać przy kulinarnych deskrypcjach, to raczej wykwintne ratatouille, caponata, stew czy nasz swojski bigos. Taki, co to „w słowach wydać trudno jego smak przedziwny, kolor i woń cudną".

Jak bowiem opowiedzieć o książce erudyty, prześmiewcy i wnikliwego analityka zarazem, tropiciela literackich śladów i obalacza mitów, będącego za pan brat z Witkacym i Schulzem, a i w kierunku Gombrowicza wyciągającego rękę?

Po lekturze „Ducha opowieści" mogę twierdzić, że w zasadzie nie ma chyba tematu, o którym Gondowicz nie miałby czegoś do powiedzenia. Nie uświadczy się w książce, co prawda, wywodów dotyczących nauk ścisłych, ale to najpewniej przeoczenie. Doskonale za to Gondowicz czuje się pośród autorów i ich dzieł – im bardziej zapomnianych, tym mu bliższych. Wciela się chętnie w postać twórcy, by spróbować na przykład innych rozwiązań ich fabuł, jak w eseju „Okulary Prusa". Zastanawia się w tym tekście, na co można przerobić autora „Lalki". Na Zolę? Czemu nie. Na Tołstoja? Też można. Na Villiers de ľIsle-Adama? Proszę bardzo.

Najbardziej miłą czytelnikowi supozycją autora musi być „jak wiadomo". Czuje się dzięki temu stwierdzeniu dopuszczony do pokładów wiedzy Gondowicza. „Champfleury, jak wiadomo, wymyślił na zgubę sztuki realizm" albo „Nie jest to, ma się rozumieć, jedyna więź obu książek" bądź też „Nazwisko autora owego dzieła, Bellegamba, nie wymaga chyba wyjaśnień" czy znowu „Schulz, jak wiadomo, opisuje dom kupca bławatnego".

Skoro dla Gondowicza to jasne, to i my staramy się w tym partycypować. A że jest inaczej... Cóż, nikt nie będzie czytelnika odpytywać. A on może potem z czystym sumieniem powiedzieć, że był z Gondowiczem.

Grzegorz Sowula

Jan Gondowicz

Duch opowieści

Sam autor sprawy nie ułatwia – na tylnej okładce wspomina pewnego artystę sprzed stulecia, który – czy to z biedy, czy z abnegacji – główny posiłek przyrządzał raz na tydzień. Wrzucał do garnka, co miał pod ręką, wyławiając potem wedle smaku i potrzeby. Musiał tylko pogrzebać w brei odpowiednio wytrwale.

Nie chcę przez to powiedzieć, że „Duch opowieści" Jana Gondowicza to breja. Jeśli pozostać przy kulinarnych deskrypcjach, to raczej wykwintne ratatouille, caponata, stew czy nasz swojski bigos. Taki, co to „w słowach wydać trudno jego smak przedziwny, kolor i woń cudną".

Literatura
Stanisław Tym był autorem „Rzeczpospolitej”
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Literatura
Reiner Stach: Franz Kafka w kleszczach dwóch wojen
Literatura
XXXII Targi Książki Historycznej na Zamku Królewskim w Warszawie
Literatura
Nowy „Wiedźmin”. Herold chaosu już nadchodzi
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Literatura
Patrycja Volny: jak bił, pił i molestował Jacek Kaczmarski