Reklama

Naan pod nosem bin Ladena

„Pakistan Express" jest wydawnictwem przedziwnym, bo literacki reportaż zderza się w nim z... książką kucharską.

Publikacja: 09.12.2012 15:00

Naan pod nosem bin Ladena

Foto: ROL

Anna Mahjar-Barducci

Pakistan Express. Jak żyć i gotować w cieniu talibów

Sic!

Oto przez kilkanaście stron czytamy np. refleksyjną opowieść o Abbottabadzie – miejscowości, w której zabito bin Ladena, by nagle otrzymać przepis na kurczę w jogurcie i naan. Autorka wprowadza nas  na nielegalne alkoholowo-narkotyczne orgie, po czym informuje, jak zrobić chai z mlekiem i kardamonem. Brzmi to może dość osobliwie, ale efekt jest doskonały. Okazuje się bowiem Barducci tym typem reportera, który nawet pisząc o mieleniu mięsa, potrafi opowiedzieć jednocześnie o polityce, religii, kulturze, w dodatku od podszewki – umie zobaczyć ten świat oczami autochtonów. No i posmakować go.

Reklama
Reklama

Anna Mahjar-Barducci

Pakistan Express. Jak żyć i gotować w cieniu talibów

Pozostało jeszcze 89% artykułu
Reklama
Literatura
Złota Era VHS: kiedy każdy film był wydarzeniem, a van Damme Bogiem
Materiał Promocyjny
Czy polskie banki zbudują wspólne AI? Eksperci widzą potencjał, ale też bariery
Literatura
Sokół wydaje powieść „Wesołych Świąt”. Debiut rapera
Literatura
Marek Krajewski: Historia opętań zaczęła się od „Egzorcysty”
Literatura
Marek Krajewski: Historia pewnego demona. Zaczęło się od „Egzorcysty"
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Literatura
Powieść o kobiecie, która ma siłę duszy. Czy Tóibín ma szansę na Nobla?
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama