Reklama
Rozwiń

Naan pod nosem bin Ladena

„Pakistan Express" jest wydawnictwem przedziwnym, bo literacki reportaż zderza się w nim z... książką kucharską.

Publikacja: 09.12.2012 15:00

Naan pod nosem bin Ladena

Foto: ROL

Anna Mahjar-Barducci

Pakistan Express. Jak żyć i gotować w cieniu talibów

Sic!

Oto przez kilkanaście stron czytamy np. refleksyjną opowieść o Abbottabadzie – miejscowości, w której zabito bin Ladena, by nagle otrzymać przepis na kurczę w jogurcie i naan. Autorka wprowadza nas  na nielegalne alkoholowo-narkotyczne orgie, po czym informuje, jak zrobić chai z mlekiem i kardamonem. Brzmi to może dość osobliwie, ale efekt jest doskonały. Okazuje się bowiem Barducci tym typem reportera, który nawet pisząc o mieleniu mięsa, potrafi opowiedzieć jednocześnie o polityce, religii, kulturze, w dodatku od podszewki – umie zobaczyć ten świat oczami autochtonów. No i posmakować go.

Anna Mahjar-Barducci

Pakistan Express. Jak żyć i gotować w cieniu talibów

Pozostało jeszcze 89% artykułu
Literatura
„Bałtyk", czyli kogo „obsmarował" w „Czarodziejskiej Górze" Tomasz Mann
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Literatura
„Bałtyk” Tora Eysteina Øveråsa: tajemnice twórców bałtyckiego kręgu
Literatura
„Świat zagubiony”czyli Polska Ludowa przenosi się w kosmos
Literatura
„Czarodziej śmierci” – nowy kryminał Katarzyny Bondy jak „Breaking Bad” po polsku
Literatura
Jakub Małecki ujawnia szczegóły nowej powieści – „Fabuła wynika z intymności”