[b]Brunello di montalcino.[/b]
O ile najsłynniejsze toskańskie wino Chianti Classico można śmiało zaliczyć do ekstraklasy, to dla Brunello di Moltancino trzeba by stworzyć zupełnie nową ligę – mistrzów. Brunello to szczep Sangiovese w najczystszej postaci o dojrzałym pełnym smaku i wyśmienitym kolorze i aromacie, wyjątkowo starannie produkowane i starzone w dębowych beczkach. Jest jednym z pierwszych win włoskich, które otrzymało certyfikat DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).
[wyimek]Gdy masz dobry chleb i dobre wino, możesz przepędzić lekarza[/wyimek]
Producenci Brunello zrzeszeni są w Cosorcio del Vino Brunello di Montalcino. To stowarzyszenie żelazną ręką utrzymuje poziom jakościowy Brunello. Powoli, ale systematycznie torowało sobie drogę do podniebień i serc entuzjastów wina na całym świecie. Dziś należy do prestiżowych i nietanich marek. Wyjątkową pozycję zdobyło sobie w USA. Casanova di Neri Tenuta Nuova 2001 przez amerykański prestiżowy magazyn „Wine Spectator” zostało uznane za wino roku 2006.Zasady produkcji czystego Sangiovese – w Montalcino zwanego Brunello – opracowane zostały około roku 1888 przez rodzinę Biondi Santi, współczesne reguły dotyczące produkcji – około roku 1960, co ciekawe, aż do połowy lat 60. Brunello w ogóle nieznane było poza regionem Montalcino. Dziś reguły są ściśle określone. Najważniejsze z nich to:
1. Brunello musi pochodzić z winnicy położonej na terenie gminy Montalcino;