Gwiazda z Italii

Jak skomplikowany jest świat wina, ile w nim niuansów, możliwości i wariantów, niech świadczy przykład regionu, który sławą i jakością nie ustępuje francuskiemu Bordeaux.

Publikacja: 25.11.2007 19:22

Gwiazda z Italii

Foto: Centrum Wina

[b]Brunello di montalcino.[/b]

O ile najsłynniejsze toskańskie wino Chianti Classico można śmiało zaliczyć do ekstraklasy, to dla Brunello di Moltancino trzeba by stworzyć zupełnie nową ligę – mistrzów. Brunello to szczep Sangiovese w najczystszej postaci o dojrzałym pełnym smaku i wyśmienitym kolorze i aromacie, wyjątkowo starannie produkowane i starzone w dębowych beczkach. Jest jednym z pierwszych win włoskich, które otrzymało certyfikat DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

[wyimek]Gdy masz dobry chleb i dobre wino, możesz przepędzić lekarza[/wyimek]

Producenci Brunello zrzeszeni są w Cosorcio del Vino Brunello di Montalcino. To stowarzyszenie żelazną ręką utrzymuje poziom jakościowy Brunello. Powoli, ale systematycznie torowało sobie drogę do podniebień i serc entuzjastów wina na całym świecie. Dziś należy do prestiżowych i nietanich marek. Wyjątkową pozycję zdobyło sobie w USA. Casanova di Neri Tenuta Nuova 2001 przez amerykański prestiżowy magazyn „Wine Spectator” zostało uznane za wino roku 2006.Zasady produkcji czystego Sangiovese – w Montalcino zwanego Brunello – opracowane zostały około roku 1888 przez rodzinę Biondi Santi, współczesne reguły dotyczące produkcji – około roku 1960, co ciekawe, aż do połowy lat 60. Brunello w ogóle nieznane było poza regionem Montalcino. Dziś reguły są ściśle określone. Najważniejsze z nich to:

1. Brunello musi pochodzić z winnicy położonej na terenie gminy Montalcino;

2. pochodzić ze szczepu Sangiovese (Brunello);

3. maksymalny zbiór 80 kwintali z hektara;

4. ilość wina uzyskanego ze zbioru – 68 proc.;

5. obowiązkowe starzenie w beczkach drewnianych – dwa lata;

6. obowiązkowe starzenie w butelkach cztery miesiące (sześć miesięcy rezerwa);

7. kolor intensywny, rubinowy, z tendencją do granatu wraz ze starzeniem; 8. charakterystyczny intensywny zapach;

9. smak wytrawny, ciepły, trochę taninowy, intensywny;

10. minimalna zawartość alkoholu 12,5 proc.;

11. Brunello musi być butelkowane u producenta;

12. w sprzedaży może się pojawić po pięciu latach od zbioru (rezerwa po sześciu);

13. Brunello di Montalcino musi być w sprzedaży tylko w butelkach typu Bordeaux.

Brunello produkowane jest na stosunkowo niewielkim obszarze gminy Montalcino w południowej Toskanii. Urocze miasteczko położone jest około 40 km na południe od Sieny. Pod uprawę przeznaczono tam 24 tys. hektarów ziemi. Mikroklimat Montalcino wyjątkowo sprzyja uprawie winorośli – jest najcieplejszy w całej Toskanii. Toteż zbiory rozpoczyna się tu o tydzień wcześniej niż w sąsiednich regionach, np. w Greve (Chianti) czy Montepulciano (Nobile). Różnice w smaku poszczególnych winnic Montalcino biorą się z położenia – te, które leżą na północy, są bardziej aromatyczne, te z południa mają smak bardziej złożony.

[wyimek]Osioł pije tylko wtedy, gdy ma pragnienie; ale to tylko dlatego, że pije tylko wodę[/wyimek]

Jak w większości regionu, uprawiany jest tu prawie wyłącznie szczep Sangiovese. Jego nazwa wywodzona jest z łacińskiego „sanquis Jovis” – krew Jowisza. Znany pod tą nazwą we Włoszech już od XVI wieku. Dla mieszkańców Montalcino Sangiovese jest tożsame z Brunello. Na terenie gminy znanych jest około 600 odmian szczepu Sangiovese, z czego większość określana jest jako miejscowe Sangioveto, Sangiovese Grosso i Prugnolo Gentile. Dziś do zrzeszenie producentów Brunello należy ponad 200 winiarzy. Są wśród nich marki o długiej tradycji, takie jak, Greppo Biondi Santi, Banfi czy Tenuta Collosorbo Casanova di Neri, Siro Pacenti, ale zawzięcie z nimi konkurują, osiągając niemałe sukcesy, także mniej znane marki, takie jak La Velona czy Fiorita.

Stowarzyszenie producentów Brunello kontroluje także apelację Rosso di Montalcino. Od Brunello różni się mniejszymi wymaganiami jakościowymi i krótszym okresem starzenia. Musi jednak zawierać 100 proc. szczepu Brunello. Kiedy w Toskanii rok jest gorszy, winiarze z Montalcino rezygnują z Brunello i sprzedają Rosso di Montalcino. To tańsze (ale często niewiele) wino czasami nieznacznie odbiega smakiem od prawdziwego Brunello.

Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"