Jakie koktajle czy mikstury z szampanem w roli głównej by pan polecił?
Tu się pochwalę. W naszym barze mamy koktajl Royal Long Island przygotowany na bazie szampana. W jego skład wchodzi jeszcze likier brzoskwiniowy, wódka żurawinowa, ciemny rum oraz gin i to wszystko jest wymieszane z sokiem żurawinowym, dopełnione kruszonym lodem. A zwieńczeniem całości tego koktajlu jest szampan, który dodaje drinkowi szlachetności. Szampan może być również uzupełnieniem znanego i popularnego w Polsce koktajlu mojito, w którym zamiast wody mineralnej można zastosować szampan. Moim zdaniem szampan jest bardzo wdzięcznym alkoholem, bo nie ma bardzo decydującego smaku, ale dodaje wyjątkowości koktajlom.
Czy na stołach w czasie zabawy sylwestrowej wciąż dominują wódka i wino, czy coraz częściej pojawiają się inne mieszanki?
Na imprezach zorganizowanych w klubach lub w restauracjach, a coraz częściej na imprezach domowych, prym wiodą koktajle. Podczas takich wydarzeń goście starają się znaleźć coś ciekawszego. Coraz więcej Polaków podróżuje po świecie, widzą różne rzeczy, degustują nowe produkty, a potem chcą ich spróbować na miejscu. To wymaga zaangażowania ze strony barmanów albo osób, które kreują alkoholowe gusta. Barmani muszą nieustannie podnosić swoje kwalifikacje. Muszą jeździć, czytać i poszerzać wiedzę. Ludzie nie boją się eksperymentów. Chcą próbować różnych alkoholi i koktajli, a czas sylwestra i karnawału to jest okres, kiedy zdecydowanie można skorzystać z takiej oferty.
Jakie nowości alkoholowe zauważył pan na polskich stołach w czasie sylwestra i karnawału?
Nowością jest miksowanie różnego rodzaju alkoholi z różnego rodzaju dodatkami: świeżymi owocami albo zagęszczonymi sokami. Ciekawą praktyką jest infuzowanie alkoholi, czyli nadawanie im delikatnego smaku i aromatu. Na przykład czystą wódkę lub tequilę doprawia się miodem, przyprawami korzennymi, świeżymi owocami, np. cytrusowymi. Wtedy alkohole zyskują niepowtarzalną nutę. Tradycyjna polska wódka może zyskać posmak imbiru albo ostrej papryki. Można to zrobić własnym sumptem, ale też wiele klubów i restauracji ma takie alkohole.