00-460 Warszawa
tel. +48 22 558 67 01
+48 22 558 67 12
www.belvedere.com.pl
Czynne
pon.–sob. 12.00–23.00
niedz. 12.00–20.00
kuchnia:
pon.–sob. 12.00–16.00 (lunch) 18.00–23.00 (kolacja)
niedz. do 17.00
Średnie ceny
przystawka 39 zł
danie główne 80 zł
deser 29 zł
Menu degustacyjne
6 dań 260 zł
Płatność kartą: Visa MC AmEx
Lawendowe Termy
Szefowa kuchni?Urszula Czyżak
Restauracji hotelu Lawendowe Termy szefuje Urszula Czyżak, znana wielu smakoszom m.in. jako wieloletnia głównodowodząca w łódzkiej restauracji Piotrkowska Klub 97 czy laureatka (również łódzkiego) Festiwalu Dobrego Smaku.
Wnętrze lokalu jest nowoczesne i surowe: czarny sufit, białe ściany i lampy. Eleganckie czarno-białe krzesła przełamują hotelowy styl.
W menu autorskie dania szefowej, w dużej mierze przyrządzane z regionalnych produktów – potrawy, które je zawierają, są oznaczone w karcie. Jedna z nich to szynka dojrzewająca, podana z melonem i lawendowym winegretem. Wędlinę przygotowuje pobliska masarnia według receptury stworzonej specjalnie dla restauracji. Połączenie słonawej szynki ze słodkawym melonem i pachnącą lawendą jest wyśmienite! Inny przykład to pierogi z wołowiną w rosole: są doskonałe, a zupa bardzo aromatyczna. Spośród dań głównych warto wybrać udziec z dzika pieczony w sosie własnym, serwowany z plackami ziemniaczanymi. Mięso, wiele godzin pieczone w niskiej temperaturze, jest pluszowo miękkie i soczyste. Dla miłośników ryb i owoców morza – sandacz smażony na duszonych kurkach lub carpaccio z ośmiornicy, podawane na rukoli. Będąc w Lawendowych Termach, grzechem byłoby nie spróbować lawendowych lodów. A jeśli ich brak, warto zapytać o rozpływające się w ustach gorące śliwki w likierze.
PSST!?Szefowa kuchni robi nalewki i destylaty, m.in. porzeczkówkę i wódkę lawendową. Można zamówić kieliszek lub kupić małą butelkę.
12/20
Polska/Swobodna
abp. Świnki 10
99-210 Uniejów
tel. +48 42 233 47 00
+48 882 194 285
www.lawendowetermy.pl
Czynne
pon.–pt. 7.00–10.00 (śniadanie) 13.00–22.00 (a la carte)
sob.–niedz. 8.00 – 11.00 (śniadanie) 13.00–22.00 (a la carte)
kuchnia:
codziennie do 21.30
Średnie ceny
przystawka 21 zł
danie główne 29 zł
deser 18 zł
Płatność kartą: Visa MC AmEx
Mała Polana Smaków
Szef kuchni?Andrzej Polan
Wbrew pozorom Mała Polana Smaków wcale nie znajduje się w zaczarowanym lesie, ale przy jednej z głównych ulic Warszawy, Belwederskiej. Ta kameralna restauracja to autorski projekt Andrzeja Polana, niegdysiejszego szefa stołecznej Soul Kitchen, znanego również z kulinarnych pokazów w TVN.
Restauracja sąsiaduje z niedużym, lecz bardzo przyjemnym parkiem Morskie Oko, który jest doskonałym miejscem na spacer przed wizytą na Polanie lub po niej. Sporo tu mam z dziećmi, par trzymających się za ręce czy biegaczy. W krajobraz parkowy doskonale wkomponował się restauracyjny ogródek. Centralnie położony duży stół jest udekorowany kawałkiem darni; ta zieleń świetnie współgra z zielenią na talerzach.
A tej w karcie jest całkiem sporo. Na początek koperkowa – dla wielu smak dzieciństwa, tu autorsko przez szefa zmodyfikowany. Zupa jest gładka, wręcz jedwabista – „jak u mamy”, lecz na tym podobieństwa się kończą. Polan dodał do niej chrzanowe purée i łososia oraz czarnuszkę. Zielone szparagi, usmażone w tempurze przyjemnie chrupią w zębach. Wśród dań głównych zielone są natomiast gołąbki z młodej kapusty, których nadzienie zmienia się stosownie do tego, co jest akurat dostępne na targu – może to być np. wieprzowina, kasza jęczmienna, żurawina czy chrzan.
PSST!?Na weekend szef kuchni zawsze szykuje słodkości spoza karty. Sernik czy mus czekoladowy? – oto jest pytanie!
13/20
Nowatorska/Swobodna
Belwederska 13
00-761 Warszawa
tel. +48 22 400 80 48
www.polanasmakow.pl
Czynne
codziennie 12.00–22.00
Średnie ceny
przystawka 35 zł
danie główne 45 zł
deser 28 zł
Płatność kartą: Visa MC
Salto
Szef kuchni Martin Gimenez Castro
W centrum Warszawy, na rogu Wilczej i Emilii Plater mieści się nieostentacyjnie elegancki hotel Rialto. Jest w nim restauracja Salto, gdzie króluje niezwykły szef Martin Gimenez Castro. Argentyńczyk, który pokochał Polskę, a którego Polska poznała i polubiła, gdy wygrał pierwszą rodzimą edycję Top Chefa.
W pięknej, urządzonej w stylu art déco sali można zasiąść na wygodnych krzesłach lub zagłębić się w skórzanych fotelach. Podziwiać czarno-białe fotografie tańczących tango par i słuchać charakterystycznej argentyńskiej muzyki.
Pochodzące z terenów dzisiejszego Peru ceviche to sałatka z marynowanych w soku z limonki owoców morza lub ryb. W wersji proponowanej przez Salto to elegancka, perfekcyjnie przyrządzona i zaprezentowana przystawka o morskim smaku, pięknie współgrającym z wyrazistą natką kolendry i czerwoną cebulą. Martin Gimenez Castro chętnie podaje mało znanego w Polsce korwina, atlantycką rybę o zwartym białym mięsie. Aksamitny krem z karczochów jest świetnym tłem dla doskonale usmażonego filete de corvina z chrupiącą skórką. Smak obu tych składników zaostrza piasek z czarnych oliwek. Klamrą spinającą całe danie jest rozmarynowa piana.
Salto ma starannie skomponowaną kartę win, zarówno ze Starego, jak i Nowego Świata; znaczącą w niej pozycją są oczywiście wina argentyńskie.
PSST!?Desery w Salto to małe arcydzieła, które wybornie smakują i pięknie wyglądają. Każdy wybór będzie strzałem w dziesiątkę.
14,5/20
Nowatorska/Elegancka
Wilcza 73
00-670 Warszawa
tel. +48 22 584 87 71
www.saltorestauracja.pl
Czynne
codziennie 12.00–22.30
Średnie ceny
przystawka 38 zł
danie główne 80 zł
deser 26 zł
Menu degustacyjne
5 dań 190 zł
5 dań 300 zł
(z doborem win)
7 dań 280 zł
7 dań 440 zł
(z doborem win)
Płatność kartą: Visa MC AmEx