Montinho Sao Miguel

Może się to komuś podobać bądź nie, Portugalczycy wygrali tegoroczne Euro. Na fali sukcesu i wzmożonego zainteresowania tym krajem warto przychylnym okiem spojrzeć na jego winne zasoby.

Aktualizacja: 14.07.2016 21:16 Publikacja: 14.07.2016 18:12

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu Delikatesów Alma miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu Delikatesów Alma miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Foto: materiały prasowe

Położenie Portugalii przyczyniło się do pewnej izolacji jej winnic. W cenie są tu autochtoniczne odmiany, takie jak uważana przez niektórych za rywala cabernet sauvignon, touriga nacional czy białe – antao vaz i encruzado. Znakiem rozpoznawczym portugalskich winiarzy są wyraźne taniny. Jak zauważa ekspertka, Master of Wine, Jancis Robinson to „stoi w całkowitej kontrze do owocowego stylu win Nowego Świata". A jednak może właśnie dlatego portugalskie wina, zarówno białe, jak i czerwone, mają swoich zagorzałych wielbicieli. W tym również wspomnianą panią Robinson.

Uważni czytelnicy zapytani o portugalskie regiony winiarskie wymienią pewnie Douro oraz Dao. Dzisiaj pora dodać kolejną lokalizację – Alentejo. Znajduje się we wschodnio-południowej części, godzinę jazdy od Lizbony. Zajmuje prawie jedną trzecią powierzchni kraju, ale mieszka tu tylko 5 proc. ludności Portugalii. Nazwa tej krainy wywodzi się od rzeki Tag, po portugalsku Tejo, i oznacza ziemie położone za tą rzeką. Alentejo dostarcza zbóż, mięsa, owoców, oliwy i wina. Jednak w niektórych kręgach region znany jest przede wszystkim z plantacji dębu korkowego.

Szacuje się, że połowa korka na świecie jest made in Portugal. Budownictwo, meblarstwo, branża obuwnicza – wszędzie tam korek ma zastosowanie. Znano go od wieków, ale pomysł, by używać go jako zatyczki do butelek z winem, narodził się podobno w głowie Dom Pierre'a Pérignona, tego benedyktyńskiego mnicha od szampana. Stosowane bowiem dotychczas drewniane kołki owinięte nasączonymi w oliwie konopiami nie wytrzymywały naporu szampańskiej atmosfery. Stąd pomysł na korek z korka, który to wynalazek następnie podchwycił cały przemysł winiarski.

Komuś, kto przyjedzie do Alentejo wczesnym latem i zobaczy pozbawione kory pomarańczowo-czerwone pnie Quercus suber, ten proces może wydawać się barbarzyństwem. Uspokajam – to ściśle kontrolowany mechanizm, który nie wyrządza drzewom krzywdy. Zewnętrzną warstwę kory po raz pierwszy pozyskuje się z drzewa, które skończy 25 lat. A kolejne „żniwa" odbywają się co dziewięć lat.

Udajemy się do centrum Alentejo, do gminy Redondo. Majątek Herdade de Sao Miguel to część Casa Agrícola Alexandre Relvas. 175 hektarów ogólnej powierzchni, z czego 35 przeznaczonych jest pod winorośl. Oprócz tego rosną tu dęby korkowe, hoduje się osły i konie.

Montinho Sao Miguel ma przyjemny cytrynowy kolor z zielonkawymi błyskami. Jest blendem trzech szczepów – antao vaz, encruzado i viognier. Pierwszy daje mu pełnię i solidną budowę, drugi – cytrusowe nuty i balans, a robiący coraz śmielszą międzynarodową karierę viognier zapewnia bogactwo kwiatowych aromatów. Owoce pochodzą z nocnych zbiorów – pozwala to zachować jędrność owoców.

Montinho Sao Miguel idealnie nadaje się do potraw z ryb. To cecha większości białych portugalskich win. Przecież położenie kraju i liczne okresy postów preferują dania bezmięsne. Samego bacalhau, czyli solonego suszonego dorsza, umieją tu podobno przygotować na tysiąc różnych sposobów.

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu Delikatesów Alma miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"