Wino lodowe. Owoc mrozu i nocy w winnicy

W Polsce trzeba pytać o wino lodowe, w Niemczech o Eiswein, w Anglii o ice wine, we Francji o vin de glace.

Publikacja: 08.12.2016 17:48

Winogrona trzeba zebrać przed wschodem słońca.

Winogrona trzeba zebrać przed wschodem słońca.

Foto: AFP

Właśnie teraz, w grudniu, jest czas na jego wytwarzanie, na konsumowanie dobra pora jest zawsze.

To drogi, słodki rarytas tłoczony z reguły z białych gron takich szczepów jak riesling, chardonnay, gewurztraminer. Sprzedawane jest w małych butelkach 500 i 375 ml. Na przykład węgierskie z regionu Badacsonyi ze szczepu olaszrizling – 99 zł, austriackie Hiedler – 179 zł.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Kultura
Noc Muzeów 2025. W Krakowie już w piątek, w innych miastach tradycyjnie w sobotę
Kultura
„Nie pytaj o Polskę": wystawa o polskiej mentalności inspirowana polskimi szlagierami
Kultura
Złote Lwy i nagrody Biennale Architektury w Wenecji
Kultura
Muzeum Polin: Powojenne traumy i dylematy ocalałych z Zagłady
Kultura
Jeff Koons, Niki de Saint Phalle, Modigliani na TOP CHARITY Art w Wilanowie