Czy trzeba mieć specjalne talenty, by być profesjonalnym sommelierem?
Trzeba mieć umiejętność analizy smaków pojawiających się w winie. Niektórzy jej nie mają. Znają truskawki i maliny, ale nie potrafią ich odnaleźć w winie, zwłaszcza jeśli te smaki łączą się z innymi i przenikają nawzajem. Technicznie większość ludzi będzie w stanie to zrobić, ale to wymaga długich ćwiczeń i ciekawości. Niezbędnym elementem jest też pamięć. Podniebienie musi sobie przypomnieć setki, jeśli nie tysiące różnych aromatów z danego wina lub rocznika. Pamiętać, który był bardziej lub mniej nasłoneczniony, a przez to bardziej gorący, z nutką świeżości na końcu.
Jak się wygrywa konkurs na najlepszego sommeliera świata?
Nie można być nawet przeziębionym ani brać lekarstw lub czegokolwiek, co zaburzyłoby nasze naturalne odczucia smakowe. Kiedyś na kilka dni przed konkursem we Francji wyrwano mi ząb i brałem antybiotyk. Sam byłem zdziwiony, że wina, które znałem, smakują zupełnie inaczej.
Wymagana jest znajomość nie tylko win, ale też wszystkich alkoholi, jak wódka, whisky, aperitify, koktajle itp. I ogólnej kultury dotyczącej ich spożywania. Pierwsza część to egzamin składający się ze 100 pytań teoretycznych dotyczących historii, obyczajów, ekonomii, kwestii prawnych lub biologicznych. W stylu: jak się nazywają drożdże odpowiedzialne za fermentację wina, a jak nowa choroba winorośli odkryta w USA, jaka jest charakterystyka rocznika 1943 w regionie Bordeaux.