Barbera
jest uważana za podstawową‚ niemal domową‚ rustykalną odmianę‚ którą można obsadzić każdy skrawek ziemi i otrzymać proste‚ ludowe‚ orzeźwiające wino. To najpopularniejszy – po sangiovese – szczep uprawiany na Półwyspie Apenińskim. Takie odmiany występują w każdym kraju‚ ale wszędzie są też ludzie‚ którzy potrafią zrobić z nich cuda. W piemonckiej Albie należy do nich m.in. rodzina Borgogno‚ która się zajmuje barberą od ponad 200 lat.
Wino może dojrzewać‚ ale jest na tyle zadziorne‚ że do cięższych potraw jest wyśmienite już dziś. Bardzo ciemne‚ owocowe‚ ale stonowane i nieco eteryczne. Lekko jeszcze chropowate w ustach‚ z lekką‚ charakterystyczną dla tej odmiany goryczką. Raczej do posiłku niż do kontemplacji. Kolekcjonerzy mogą go schować do piwniczki na kilka (przynajmniej pięć) lat.
Borgogno 2005. DOC Barbera d’Asti Superiore. Cena – około 45 zł. Importer – Dionizos Sklep Winiarski www.dionizos.com
Choć obecny w Polsce od wielu lat‚ niemal zupełnie nieznany. Inaczej na świecie – to jeden z najlepiej sprzedawanych likierów wykorzystywanych w wielu koktajlach‚ kilka kropel fantastycznie wzbogaca filiżankę kawy. Często stosowany także do deserów.
Pochodzi z Meksyku i jest wyrabiany z tamtejszej świeżo palonej kawy (wyłącznie arabiki) oraz importowanego rumu. Jest produkowany od 1936 roku i od początku sprzedawany w brązowej charakterystycznej butelce‚ która przed rokiem poddana została nieznacznemu liftingowi. Firma Kahlua SA należy do wielkiego koncernu Pernod-Ricard‚ który wytwarza w Poznaniu również naszą wyborową.