Najciekawsze restauracje otwarte w 2007 roku

Publikacja: 28.12.2007 00:30

Małe miejsce z kuchnią tybetańską i indyjską. Dania podawane są tu w miedzianych kociołkach, niektóre na specjalnym stojaku ze świeczką, która utrzymuje temperaturę potrawy. Wyśmienita jest tu jagnięcina. Gama smaków sosów ogromna – od słodkawych, kremowych z migdałami i rodzynkami, przez warzywne z pomidorami i cebulą, po ostre curry i chili. Poza tym popularne pakistańskie „balti”, czyli danie serwowane w kociołku – sos powstaje na bazie ziarna musztardowego, imbiru, czosnku, suszonego chili, pomidorów, cebuli i orzeszków cashew.

Arti, Al. Jerozolimskie 121/123, tel. 022 626 90 02, można płacić kartą.

Dostawa na telefon do 10 km, przy zamówieniach powyżej 100 zł gratis.

Sklep specjalistyczny i restauracja połączona z wine barem. Można wybrać wino spośród dostępnych prawie siedmiuset gatunków, wziąć udział w warsztatach organizowanych w profesjonalnej sali degustacyjnej, wypić na miejscu wino sprzedawane na kieliszki (wyłącznie marki Riedel), a także zjeść dania odpowiednio skomponowane z winami. Szefem kuchni jest tu Joseph Seeletso, Botswańczyk. Kuchnia – autorska.

Centrum Wina, ul. Puławska 336, tel. 022 566 34 78, czynne od pon. do pt. w godz. 11 – 23, www.centrumwina.com.pl; można płacić kartą

Tu jest dobra energia. Wnętrze ma charakter nieco nonszalancki, atmosfera panuje wyjątkowo bezpretensjonalna. Gotuje tu młody i ambitny szef Wojciech Strus. Karta jest zestawem dań autorskich. Zmienia się co miesiąc. Sporo tu inspiracji Wschodem. Na pierwszy rzut oka może uderzać zestawienie wyrafinowanych kompozycji na talerzu z nieco bałaganiarskim wnętrzem, zwyczajną zastawą i sztućcami. Smak jednak zwycięża i całość daje rezultat miejsca niezwykłego, w ogóle nie „warszawskiego” w klimacie, wyjątkowego z powodu i kuchni, i ludzi.

Esencja Smaku, ul. Odolańska 10, tel. 022 845 09 44, www.esencjasmaku.pl; czynne od niedz. do czw. w godz. 11 – 24, w pt. i sob. w godz. 11 – 1; można płacić kartą

Naturalne produkty i tradycyjne połączenia. Gotuje tu Mistrz Matayoshi Haraguchi. Ginza to główna ulica w Tokio. Jej zdjęcie wisi nad barem. Kuchnia w Ginzie jest lekka, elegancka, zdrowa. Są tu wszelkie możliwe formy ryżu i ryby oraz owoców morza, a także japońskie dania ciepłe. Z ciekawostek Ginza oferuje m.in. shako – rodzaj skorupiaka podobnego do krewetki. Jest tu także słynna wołowina Kobe. Stek z tej polędwicy kosztuje 246 zł.

Restauracja Japońska Ginza, ul. Grzybowska 63, tel. 022 331 39 39, www.ginza.pl; czynne codz. w godz. 12 – 23 (lub do ostatniego gościa); można płacić kartą

Małe miejsce z kuchnią tybetańską i indyjską. Dania podawane są tu w miedzianych kociołkach, niektóre na specjalnym stojaku ze świeczką, która utrzymuje temperaturę potrawy. Wyśmienita jest tu jagnięcina. Gama smaków sosów ogromna – od słodkawych, kremowych z migdałami i rodzynkami, przez warzywne z pomidorami i cebulą, po ostre curry i chili. Poza tym popularne pakistańskie „balti”, czyli danie serwowane w kociołku – sos powstaje na bazie ziarna musztardowego, imbiru, czosnku, suszonego chili, pomidorów, cebuli i orzeszków cashew.

Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"