Reklama
Rozwiń
Reklama

Chłodna rozkosz w upalne południe

Kuchnia kresowa. W poprzednim odcinku omawiałem chłodnik litewski w jego, że tak powiem, kanonicznej wersji. Taki, jaki – wedle mojej wyobraźni – jadano w Soplicowie, ikonicznym siedlisku polskiej tradycji na Litwie.

Publikacja: 20.05.2009 16:00

Chłodna rozkosz w upalne południe

Foto: Fotorzepa, Bartosz Ostrowski BO Bartosz Ostrowski

Ale tak naprawdę to chłodników jadło się na tamtych terenach znacznie więcej, ba, można by śmiało zaryzykować twierdzenie, że nigdzie na świecie nie wymyślono takiej rozmaitości zimnych zup.

Dziś proponuję kilka innych ciekawych przepisów. Często polegają one na dość zaskakującym łączeniu składników, które poza tym rzadko się spotykają, jak ser z burakami, buraki z rabarbarem, rabarbar z kiszonym ogórkiem czy cielęcina z kwasem chlebowym. Powstają z tego bardzo oryginalne smaki, często kontrowersyjne, ale każdy tu coś dla siebie znajdzie.

[ramka]wiejski chłodnik litewski

z maślanki

200 g podsuszonego litewskiego białego sera z kminkiem

Reklama
Reklama

2 buraki

1 mała cebula

2 l maślanki

1 szklanka śmietany

sól i pieprz[/ramka]

Ser zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Buraki ugotować, obrać i drobno pokroić. Cebule posiekać.

Reklama
Reklama

Maślankę starannie roztrzepać (albo zmiksować), żeby nie było grudek. Dodać wszystkie składniki, wymieszać, doprawić śmietaną, solą i pieprzem.

Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem, na osobnym talerzyku.

[ramka]chłodnik szczawiowy

200 g świeżego szczawiu

1,5 l zsiadłego mleka

2 świeże ogórki

Reklama
Reklama

pęczek rzodkiewek

pęczek

koperku

pęczek szczypiorku

1 szklanka śmietany

Reklama
Reklama

3 jajka

sól

cukier[/ramka]

Szczaw wypłukać i oczyścić z grubszych szypułek. Wrzucić na niewielką ilość wrzątku, chwilę pogotować, wyłowić szczaw i drobno posiekać.

Mleko roztrzepać dokładnie (albo zmiksować), żeby nie było grudek. Dodać szczaw, drobno pokrojone ogórki i rzodkiewki, posiekane koperek i szczypiorek. Dodać szczyptę cukru i pół łyżeczki soli. Wymieszać i odstawić do lodówki na blisko pół godziny.

Reklama
Reklama

Przed podaniem doprawić śmietaną i dodać ugotowane na twardo posiekane jajka.

[ramka]chłodnik z rabarbarem

500 g buraków

500 g rabarbaru

1 – 2 ogórki kiszone

Reklama
Reklama

pęczek koperku

150 ml śmietany

cukier

sól i pieprz

2 – 3 jajka na twardo[/ramka]

Ugotować wywar z buraków. Odcedzić.

Rabarbar obrać i pokroić w grube plasterki. Gotować w buraczanym wywarze do miękkości. Dodać posiekane ogórki kiszone i koperek. Zaciągnąć śmietaną, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Odstawić do schłodzenia.

Przed wlaniem zupy wsypać na talerz posiekane jajko na twardo.

[ramka]litewski chłodnik chlebowy

1,5 l kwasu chlebowego

2/3 szklanki śmietany

250 g pieczeni cielęcej

100 g gotowanej szynki

3 jajka

2 świeże ogórki

pół pęczka koperku

pół pęczka szczypiorku

1 łyżeczka musztardy

szczypta cukru

sól i pieprz[/ramka]

Cielęcinę i szynkę pokroić w drobną kosteczkę. Jajka ugotować na twardo, wyjąć żółtka, białka posiekać. Posiekać ogórki, koperek i szczypiorek.

Żółtka przetrzeć przez sito, wymieszać ze śmietaną i musztardą, doprawić cukrem, solą i pieprzem.

Masę żółtkową rozprowadzić powoli kwasem chlebowym, zalać tym pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić do schłodzenia.

[i]Piotr Bikont dziennikarz, znawca kuchni i smakosz, autor publikacji kulinarnych[/i]

Ale tak naprawdę to chłodników jadło się na tamtych terenach znacznie więcej, ba, można by śmiało zaryzykować twierdzenie, że nigdzie na świecie nie wymyślono takiej rozmaitości zimnych zup.

Dziś proponuję kilka innych ciekawych przepisów. Często polegają one na dość zaskakującym łączeniu składników, które poza tym rzadko się spotykają, jak ser z burakami, buraki z rabarbarem, rabarbar z kiszonym ogórkiem czy cielęcina z kwasem chlebowym. Powstają z tego bardzo oryginalne smaki, często kontrowersyjne, ale każdy tu coś dla siebie znajdzie.

Reklama
Patronat Rzeczpospolitej
Znamy Laureatów Konkursu Dobry Wzór 2025
Kultura
Biblioteki budują wspólnotę
Kultura
Arrasy i abakany na Wawelu. A także inne współczesne dzieła w królewskich komnatach
Kultura
„Halloween Horror Nights”: noc, w którą horrory wychodzą poza ekran
Materiał Promocyjny
Jak budować strategię cyberodporności
Kultura
Nie żyje Elżbieta Penderecka, wielka dama polskiej kultury
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama