Reklama
Rozwiń
Reklama

Gotowanie na papierze

Prawie 26 tysięcy książek ze 154 krajów nadesłano na międzynarodowy konkurs na najlepszą książkę kucharską

Publikacja: 20.03.2011 00:01

Gotowanie na papierze

Foto: Rzeczpospolita

3 marca ogłoszono zwycięzców, wśród których znaleźli się także Polacy. Drugie miejsce w kategorii The Best Book from a Blogger (najlepsza książka z bloga) przypadło Dorocie Świątkowskiej za „Moje wypieki". Na czwartej pozycji w The Cookbook of the Year (najlepsza książka kucharska roku) uplasował się Wojciecha Modest Amaro z „Naturą kuchni polskiej".

Konkurs Gourmand World Cookbook Awards organizowany jest od 1995 roku. Zwycięzców wybiera się w 53 różnych kategoriach, jak np. desery, przepisy z podróży, dla dzieci, kulinarne historie, zdrowe odżywianie, najlepsze zdjęcia jedzenia, kuchnia wegetariańska, arabska, japońska, ze wschodniej Europy itp.

– Obie polskie pozycje spodobały nam się ze względu na niekonwencjonalne potraktowanie tematyki, ale także doskonałą jakość publikacji, dbałość o szczegóły, nowoczesny layout oraz zdjęcia. I oczywiście przemyślaną zawartość, czyli oryginalne przepisy – mówi „Rz" Edouard Cointreau, przewodniczący Gourmand World Cookbook Awards.

Wojciech Modest Amaro (www.atelieramaro.pl) jako pierwszy szef kuchni w Polsce wprowadził technologiczne nowinki kojarzone z kreatywnym gotowaniem – jak twierdzi – omyłkowo nazywanym kuchnią molekularną. W czasie podróży i staży w najlepszych restauracjach świata podpatrywał takie sławy jak Ferran Adria czy Rene Redzepi.

– „Natura kuchni polskiej" jest kontynuacją poszukiwań, które zapoczątkowałem wcześniejszą książką „Kuchnia polska XXI". Napisałem ją po powrocie z elBulli (restauracja Ferrana Adrii), gdzie zrozumiałem, że należy korzystać z naukowej wiedzy podczas gotowania, aby jak najlepiej wydobyć walory danego produktu. Wołałem w niej o przebudzenie się polskiej gastronomii, aby otworzyła się na nowoczesne podejście. W drugiej książce podążyłem w głąb natury polskiej ziemi, studiowałem regionalną roślinność, bogactwo naszych rzek, jezior, lasów i morza. Wybrałem składniki, które według mnie są najgłębiej zakodowane w naszym narodowym geneotypie i które większość Polaków kojarzy chociażby dzięki wspomnieniom. Stworzyłem dania jak najbardziej nowoczesne, ale zarazem bardzo polskie – mówi „Rz".

Reklama
Reklama

Oczywiście cieszy się z wyróżnienia. Już wcześniej na książkę zwrócił uwagę René Redzepi, szef restauracji Noma w Kopenhadze, uznanej w zeszłym roku za najlepszą na świecie. Wojciech Modest Amaro po rozstaniu z restauracją Amber Room planuje otwarcie w Warszawie własnej, gdzie będzie można spróbować m.in. dań z książki wykonanych przez niego samego.

Mieszkająca w Walii Dorota Świątkowska jest autorką popularnego bloga z przepisami na ciasta i ciasteczka (http://mojewypieki.blox.pl/html). Jest absolwentką ochrony środowiska, ale zajmuje się rodziną i swoją pasją, czyli gotowaniem i pieczeniem. Zaczęła zapisywać w komputerze wypróbowane przepisy, bo gubiła kartki. Potem założyła blog, by dzielić się wiedzą, który zaczął nawet przynosić niewielkie zyski.

– Wydawnictwo samo się do mnie zgłosiło zachęcone popularnością bloga, abym wybrała swoje lub rodzinne przepisy. Na przykład ten na sernik pochodzi z kajetu mojego dziadka, a na tartę cytrynową jest moją wariacją popularnego ciasta. Każde danie z książki oceniali rodzina oraz znajomi – mówi w rozmowie z „Rz".

Okazuje się, że na książkach kucharskich można zarobić. Tytuły kulinarne sprzedają się jak świeże bułeczki i z roku na rok publikuje się ich coraz więcej. W krajach zachodnich jest to wzrost od 5 do 10 proc., we Francji o 9 proc., a w krajach azjatyckich oraz latynoamerykańskich od 10 do 20 proc. Liczby są jeszcze większe w przypadku tytułów poświęconych winom.

– Książki kucharskie powinny apetycznie wyglądać na półce i muszą być użyteczne w codziennym lub też odświętnym życiu. Na co dzień szukamy przepisów na potrawy łatwe i szybkie i jest to trend w  publikacjach. Od święta chcemy w domu jeść jak w restauracji i poświęcamy na gotowanie więcej czasu. Zawsze ma być zdrowo i smacznie – twierdzi Edouard Cointreau.

Więcej o konkursie Gourmand World Cookbook Awards www.cookbookfair.com

3 marca ogłoszono zwycięzców, wśród których znaleźli się także Polacy. Drugie miejsce w kategorii The Best Book from a Blogger (najlepsza książka z bloga) przypadło Dorocie Świątkowskiej za „Moje wypieki". Na czwartej pozycji w The Cookbook of the Year (najlepsza książka kucharska roku) uplasował się Wojciecha Modest Amaro z „Naturą kuchni polskiej".

Konkurs Gourmand World Cookbook Awards organizowany jest od 1995 roku. Zwycięzców wybiera się w 53 różnych kategoriach, jak np. desery, przepisy z podróży, dla dzieci, kulinarne historie, zdrowe odżywianie, najlepsze zdjęcia jedzenia, kuchnia wegetariańska, arabska, japońska, ze wschodniej Europy itp.

Pozostało jeszcze 84% artykułu
Reklama
Kultura
„Halloween Horror Nights”: noc, w którą horrory wychodzą poza ekran
Materiał Promocyjny
Czy polskie banki zbudują wspólne AI? Eksperci widzą potencjał, ale też bariery
Kultura
Nie żyje Elżbieta Penderecka, wielka dama polskiej kultury
Patronat Rzeczpospolitej
Jubileuszowa gala wręczenia nagród Koryfeusz Muzyki Polskiej 2025
Kultura
Wizerunek to potęga: pantofelki kochanki Edwarda VIII na Zamku Królewskim
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Kultura
Czytanie ma tylko dobre strony
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama