Co szkodzi szkliwu?

Żeberka z grilla, sałatka z vinegrette, do tego ice-tea, a na deser maliny – lato sprzyja zmianie diety. I chociaż wszystko z pozoru wygląda niewinnie, to tradycyjne letnie potrawy i napoje mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie zębów.

Publikacja: 12.06.2013 22:20

Co szkodzi szkliwu?

Foto: www.sxc.hu

Uwaga na sos barbecue i vinegrette

Myślisz o letnim grillu? Sprawdź dokładnie, jaki sos barbecue zaserwujesz na stole. Taka przyprawa to najczęściej mieszanka cukrów, koncentratu pomidorowego, octu, syropu kukurydzianego o wysokiej zawartość fruktozy i sztucznych barwników, nadających sosowi brązowej barwy. – Zawarte w sosie cukry i ocet mogą negatywnie wpłynąć na szkliwo, przyczyniając się do jego rozpuszczenia lub spękania. Wysokie stężenie sztucznych barwników i polepszaczy smaków może zmienić kolor zębów, barwiąc je i przyczyniając się do powstawania plam. Działa tu ta sama zasada, co przy picu kawy i wina – mówi lek. stom. Wojciech Fąferko z Centrum Implantologii i Ortodoncji Dentim clinic w Katowicach.

Na czarnej liście jest także inny sos, często stosowany z letnimi sałatkami – vinegrette. Wszystko przez mieszankę cukru i octu. To połączenie nie tylko szkodzi szkliwu, ale także otwiera drogę próchnicy, przebarwieniom i niewidocznym gołym okiem spękaniom. W  mikrokraterach, które powstają po rozpuszczeniu szkliwa zaczyna gromadzić się osad i mikroorganizmy. Rozwiązaniem jest żucie gumy po zjedzeniu sałatki z vinegrette. – Starajmy się unikać mycia zębów zaraz po posiłku złożonym z sałatki z vinegrette. Najpierw należy przywrócić w jamie ustnej właściwe pH. Można to zrobić żując gumę lub pijąc duże ilości niegazowanej wody. Wtedy, dzięki większej produkcji śliny, szkliwo będzie miało naturalną ochronę – mówi dr Fąferko.

Uważaj na to, co pijesz

Dentyści przestrzegają także przed niektórymi napojami. Szczególnie zaleca się unikanie coli, napojów energetycznych i popularnych ice-tea. Wszystko za sprawą chemii zawartej w napojach, która nie tylko podrażnia  zęby, ale może doprowadzić do niebezpiecznej erozji szkliwa, a w konsekwencji do próchnicy. Tymczasem statyczny Polak rocznie wypijaja aż 46 litrów napojów gazowanych. Jedynie 2 proc. zwraca uwagę na skład chemiczny napoju.

– Słodkie, gazowane napoje zawierają kwas fosforowy i cytrynowy, który rozpuszcza szkliwo. Wiele z nich ma w swoim składzie cukier, będący pożywką dla bakterii. Napoje typu ice-tea czy popularne oranżady zawierają barwniki i dodatki smakowe, które nie tylko odbarwiają zęby, nadając im żółty lub szary kolor, ale mogą być przyczyną reakcji alergicznych w jamie ustnej – wyjaśnia dr Fąferko. - Kwasy zawarte w napojach, zarówno w tych tradycyjnych, jak i light, uszkadzają zęby, są również powodem podrażnień dziąseł i języka – dodaje.

Groźne jabłka i owoce leśne

Zdrowe dla organizmu owoce nie zawsze są zdrowe dla zębów. Na celowniku znajduje się przede wszystkim jabłko. Według naukowców z King's College London dieta zbyt bogata w ten popularny owoc może wyrządzić w jamie ustnej takie same szkody, jak częste picie słodkich napojów. Jak podają naukowcy, osoby, których dieta bogata jest w jabłka, są aż o 3,7 razy bardziej narażeni na uszkodzenie zębiny. Tak wysokiego ryzyka nie zaobserwowano nawet u osób pijących codziennie colę. Winne temu są kwasy i cukier - niektóre gatunki jabłek zawierają aż 4 łyżki cukru. Jako antidotum lekarze zalecają spożywanie jabłek np. w połączeniu z mlekiem lub serem. Zawarty w nich wapń neutralizuje kwas, przywracając właściwe pH w ustach.

Latem należy uważać także na jagody, wiśnie, maliny i jeżyny. Każdy z tych owoców może przyczynić się do powstania odbarwień, zwłaszcza u osób z uszkodzonym szkliwem i spękaniami. Problemem są także nasiona, zwłaszcza malin i jeżyn. Mocne ich gryzienie może spowodować mikrouszkodzenia i ukruszenie zęba.

Czy to oznacza, że powinniśmy zrezygnować owoców? – Jedzmy i to jak najwięcej, pamiętajmy jednak o zasadach higieny. Miejmy zawsze pod ręką gumy do żucia, które przywrócą właściwe pH lub niegazowaną wodę, by przepłukać usta. Używajmy nitek dentystycznych i specjalnych irygatorów, jeśli nasiona utkwią nam w zębach. Starajmy się także unikać złego nawyku ssania owoców, rozgryzajmy i połykajmy, w ten sposób nasze zęby będą miały krótszy kontakt z barwnikami i zawartymi w owocach kwasami – zaleca dr Fąferko.

Uwaga na sos barbecue i vinegrette

Myślisz o letnim grillu? Sprawdź dokładnie, jaki sos barbecue zaserwujesz na stole. Taka przyprawa to najczęściej mieszanka cukrów, koncentratu pomidorowego, octu, syropu kukurydzianego o wysokiej zawartość fruktozy i sztucznych barwników, nadających sosowi brązowej barwy. – Zawarte w sosie cukry i ocet mogą negatywnie wpłynąć na szkliwo, przyczyniając się do jego rozpuszczenia lub spękania. Wysokie stężenie sztucznych barwników i polepszaczy smaków może zmienić kolor zębów, barwiąc je i przyczyniając się do powstawania plam. Działa tu ta sama zasada, co przy picu kawy i wina – mówi lek. stom. Wojciech Fąferko z Centrum Implantologii i Ortodoncji Dentim clinic w Katowicach.

Pozostało jeszcze 83% artykułu
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem