Spożywasz więcej cukru? To uzależnienie

Uzależnienie od cukru jak najbardziej istnieje - twierdzą naukowcy z Harvard University.

Publikacja: 18.09.2013 13:00

fot. pixaio

fot. pixaio

Foto: www.sxc.hu

Naukowcy chcieli przekonać się, czy fakt niemożności oparcia się produktom słodkim, nawet wtedy, gdy nie jesteśmy głodni, może być uważany za uzależnienie.

Dlatego stworzyli dwa rodzaje napojów mlecznych o takim samym smaku. Jeden o wysokim indeksie glikemicznym, a więc powodujący szybki wzrost, a następnie szybki spadek cukru we krwi. Drugi – o niskim indeksie, a więc powodując niewielki wzrost poziomu cukru.

Napoje te proponowano 12 mężczyznom z nadwagą, przez kilka dni z rzędu i w przypadkowym porządku.

Okazało się, że 4 godziny po konsumpcji napoju o wysokim indeksie mężczyźni byli o wiele bardziej głodni niż po wypiciu napoju o niskim indeksie.

Za pomocą badania MRI mózgu wykazano też, że bardzo słodki napój aktywował tę samą strefę mózgu, co niektóre twarde narkotyki (heroina, kokaina).

Dr Lennerz wyjaśnia znaczenie swojego odkrycia: - Pokazujemy, że uzależnienie od cukru może być jak najbardziej rzeczywiste u niektórych osób.

Wiemy, że jedzenie jest istotne przede wszystkim dla podtrzymania życia. Wiemy też, że wiele osób je o wiele więcej, niż tego w rzeczywistości potrzebuje, aby dobrze funkcjonować. Wręcz nie mogą się powstrzymać przed pustoszeniem lodówki. Być może amerykańskie badanie jest odpowiedzią na ich problemy.

- Odkrycie to pozwoli na nowo opracować niektóre strategie dietetyczne, przede wszystkim dla osób, którym nie udaje się stracić na wadze - podsumowuje dr Lennerz.

Zespołem naukowców z Harvard University kierowała dr Belinda Lennerz, endokrynolog. Rezultaty ich prac opublikował magazyn The Conversation.

Naukowcy chcieli przekonać się, czy fakt niemożności oparcia się produktom słodkim, nawet wtedy, gdy nie jesteśmy głodni, może być uważany za uzależnienie.

Dlatego stworzyli dwa rodzaje napojów mlecznych o takim samym smaku. Jeden o wysokim indeksie glikemicznym, a więc powodujący szybki wzrost, a następnie szybki spadek cukru we krwi. Drugi – o niskim indeksie, a więc powodując niewielki wzrost poziomu cukru.

Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem