Spożywasz więcej cukru? To uzależnienie

Uzależnienie od cukru jak najbardziej istnieje - twierdzą naukowcy z Harvard University.

Publikacja: 18.09.2013 13:00

fot. pixaio

fot. pixaio

Foto: www.sxc.hu

Naukowcy chcieli przekonać się, czy fakt niemożności oparcia się produktom słodkim, nawet wtedy, gdy nie jesteśmy głodni, może być uważany za uzależnienie.

Dlatego stworzyli dwa rodzaje napojów mlecznych o takim samym smaku. Jeden o wysokim indeksie glikemicznym, a więc powodujący szybki wzrost, a następnie szybki spadek cukru we krwi. Drugi – o niskim indeksie, a więc powodując niewielki wzrost poziomu cukru.

Napoje te proponowano 12 mężczyznom z nadwagą, przez kilka dni z rzędu i w przypadkowym porządku.

Okazało się, że 4 godziny po konsumpcji napoju o wysokim indeksie mężczyźni byli o wiele bardziej głodni niż po wypiciu napoju o niskim indeksie.

Za pomocą badania MRI mózgu wykazano też, że bardzo słodki napój aktywował tę samą strefę mózgu, co niektóre twarde narkotyki (heroina, kokaina).

Dr Lennerz wyjaśnia znaczenie swojego odkrycia: - Pokazujemy, że uzależnienie od cukru może być jak najbardziej rzeczywiste u niektórych osób.

Wiemy, że jedzenie jest istotne przede wszystkim dla podtrzymania życia. Wiemy też, że wiele osób je o wiele więcej, niż tego w rzeczywistości potrzebuje, aby dobrze funkcjonować. Wręcz nie mogą się powstrzymać przed pustoszeniem lodówki. Być może amerykańskie badanie jest odpowiedzią na ich problemy.

- Odkrycie to pozwoli na nowo opracować niektóre strategie dietetyczne, przede wszystkim dla osób, którym nie udaje się stracić na wadze - podsumowuje dr Lennerz.

Zespołem naukowców z Harvard University kierowała dr Belinda Lennerz, endokrynolog. Rezultaty ich prac opublikował magazyn The Conversation.

Naukowcy chcieli przekonać się, czy fakt niemożności oparcia się produktom słodkim, nawet wtedy, gdy nie jesteśmy głodni, może być uważany za uzależnienie.

Dlatego stworzyli dwa rodzaje napojów mlecznych o takim samym smaku. Jeden o wysokim indeksie glikemicznym, a więc powodujący szybki wzrost, a następnie szybki spadek cukru we krwi. Drugi – o niskim indeksie, a więc powodując niewielki wzrost poziomu cukru.

Kultura
Przemo Łukasik i Łukasz Zagała odebrali w Warszawie Nagrodę Honorowa SARP 2024
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali