Reklama

Jak jeść. Przewodnik konsumenta

Aby zdrowo się odżywiać, wystarczy zachować zdrowy rozsądek - pisze Krzysztof Urbański.

Aktualizacja: 09.01.2015 08:32 Publikacja: 09.01.2015 07:03

Małe ryby są zdrowsze niż duże

Małe ryby są zdrowsze niż duże

Foto: 123RF

Jakość jedzenia określona jest przez takie pojęcia, jak tłuszcz nasycony, antyoksydanty, kwasy tłuszczowe omega 3, weglowodany czy gluten. Patrząc na etykiety produktów, widzimy nie pożywienie, ale dobroczynne lub szkodliwe składniki odżywcze oraz kalorie, jakie zawierają. Ale czy zastanawiamy się, czym są te produkty?

Próba odpowiedzi na to proste pytanie pozwoliła Michaelowi Pollanowi – amerykańskiemu autorowi i dziennikarzowi – zdobyć niesłychaną popularność w USA i Europie Zachodniej. Książka „Omnivore's Dilemma" („Dylemat wszystkożercy") była bestsellerem. Pollan opisuje podstawowe sposoby, w jakie społeczeństwa ludzkie zdobywają jedzenie. Przedstawia, jak żywność przetwarzana jest przez światowe firmy, lokalne gospodarstwa rolne i lokalne społeczeństwa łowców-zbieraczy. Od początku do końca: od wysiewania rośliny przez etapy pośrednie aż do posiłku, który ostatecznie znajdujemy na talerzu.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Kultura
Córka lidera Queen: filmowy szlagier „Bohemian Rhapsody" pełen fałszów o Mercurym
Kultura
Ekskluzywna sztuka w Hotelu Warszawa i szalone aranżacje
Kultura
„Cesarzowa Piotra”: Kristina Sabaliauskaitė o przemocy i ciele kobiety w Rosji
plakat
Andrzej Pągowski: Trzeba być wielkim miłośnikiem filmu, żeby strzelić sobie tatuaż z plakatem do „Misia”
Patronat Rzeczpospolitej
Warszawa Singera – święto kultury żydowskiej już za chwilę
Reklama
Reklama