Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 09.01.2015 08:32 Publikacja: 09.01.2015 07:03
Małe ryby są zdrowsze niż duże
Foto: 123RF
Jakość jedzenia określona jest przez takie pojęcia, jak tłuszcz nasycony, antyoksydanty, kwasy tłuszczowe omega 3, weglowodany czy gluten. Patrząc na etykiety produktów, widzimy nie pożywienie, ale dobroczynne lub szkodliwe składniki odżywcze oraz kalorie, jakie zawierają. Ale czy zastanawiamy się, czym są te produkty?
Próba odpowiedzi na to proste pytanie pozwoliła Michaelowi Pollanowi – amerykańskiemu autorowi i dziennikarzowi – zdobyć niesłychaną popularność w USA i Europie Zachodniej. Książka „Omnivore's Dilemma" („Dylemat wszystkożercy") była bestsellerem. Pollan opisuje podstawowe sposoby, w jakie społeczeństwa ludzkie zdobywają jedzenie. Przedstawia, jak żywność przetwarzana jest przez światowe firmy, lokalne gospodarstwa rolne i lokalne społeczeństwa łowców-zbieraczy. Od początku do końca: od wysiewania rośliny przez etapy pośrednie aż do posiłku, który ostatecznie znajdujemy na talerzu.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Książka „Kocham, Freddie. Sekretne życie i miłość Freddiego Mercury’ego" oparta na intymnych dziennikach muzyka...
Warszawa Hotel Art Fair, odbywające się w stolicy 6-7 września, to czwarta edycja niekonwencjonalnych targów szt...
W nowym odcinku podcastu Rzecz o książkach Kristina Sabaliauskaitė opowiada o swojej powieści „Cesarzowa Piotra”...
Sens powrotów do filmów mistrzów widzę w zbliżeniu się do nich dzisiaj i pokazaniu ludziom, jak ich kino jest od...
Warszawa po raz kolejny stanie się sceną dla jednego z najważniejszych wydarzeń końcówki lata. XXII Festiwal Kul...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas