www.alewino.pl
Czynne wt.–sob. 12.00–24.00
Płatność kartą Visa MC AmEx
Średnie ceny przystawka 15 zł danie główne 30 zł deser 11 zł
Bistro Manana
Szef kuchni Przemysław Błaszczyk Przy głównym deptaku Chorzowa swoją restaurację ulokował zdolny szef młodego pokolenia, Przemek Błaszczyk. Pierwsze nauki fachu pobierał u Kurta Schellera, zaś po latach podróży kulinarnych i pracy w różnych restauracjach otworzył Mananę. Popularności przysporzył mu program Top Chef, w którym dotarł aż do finału. Obecnie poza prowadzeniem autorskiej kuchni zajmuje się warsztatami, szkoleniami i pokazami kulinarnymi.
Bistro Manana, zgodnie z nazwą, pozwala na relaks w bezpretensjonalnym wnętrzu. Usiądziemy w maleńkiej sali lub na przeszklonej werandzie, wychodzącej na tętniący życiem deptak. Można tu spędzić czas przy kieliszku wina wybranym z karty ułożonej osobiście przez szefa kuchni.
Menu jest krótkie, ale przemyślane. Warto spróbować konfitowanego uda kaczki podanego z delikatnymi kluseczkami parmezanowymi i czerwoną kapustą, zgrabnie zestawioną ze słodko-kwaskowym ananasem.
Pięknie podany i ciekawie smakowo skomponowany jest gravlax, czyli marynowany filet z łososia ułożony na jadalnej ziemi z pumpernikla i dopełniony gałką domowych lodów chrzanowych.
PSST! Jeśli w menu traficie na babę drożdżową nasączoną rumem, podaną z karmelizowanym rabarbarem i musem z mascarpone, nie wahajcie się ani chwili!
13/20 Bistro/Swobodna
ul. Wolności 15 41-500 Chorzów tel. 508 293 640
www.bistromanana.pl
Czynne pon.–czw. 9.00–21.00 pt.–sob. 9.00–22.00 niedz. 12.00–20.00
Płatność kartą Visa MC AmEx
Średnie ceny przystawka 17 zł danie główne 34 zł deser 10 zł
Ed Red
Szef kuchni Adam Chrząstowski
Adam Chrząstowski to jeden z najlepiej znanych szefów kuchni w Polsce. Zaznaczył się zarówno w kulinarnej historii stolicy, pracując w hotelach Bristol i Rialto, jak i Krakowa (Ancora). Doświadczenie zdobywał też za granicą, prowadząc restauracje Hunters i Tropicana w Szanghaju. Po latach opuścił Ancorę, aby w Ed Redzie serwować polskie sezonowane mięso.
Ed Red mieści się nieopodal Rynku Głównego. Składa się z pięciu kameralnych sal, z których ostatnia sąsiaduje z przeszkloną, otwartą kuchnią. Czysty, surowy wystrój (skóra, drewno, metal) nawiązuje do stekowego menu. Przy wejściu stoi lodówka z mięsem, które zanim trafi na talerze, jest w niej sezonowane przez dwa tygodnie.
Ed Red „kocha mięso" i robi wszystko, aby gość pokochał je także. Aksamitny szpik z orzechowo-pietruszkowym sosem rozbudza zmysły. Sezonowany rib eye zachwyca miękką, sprężystą strukturą, a podawane do steków masło Ed Reda (wariacja na temat masła café de paris) bogactwem smaku wprost powala na kolana. Jego podstawowy składnik pochodzi od krów rasy limousine, hodowanych pod Skarżyskiem-Kamienną w ściśle kontrolowanych warunkach. Poza jedzeniem ujmuje krótka i przyjemna karta win w znakomitych cenach, szkoda tylko, że nie są nalewane przy stoliku.
PSST! Absolutny przebój tego miejsca to talerz podrobów cielęcych na grzankach z rusztu.
13/20 Steakhouse/Swobodna
ul. Sławkowska 3 31-014 Kraków tel. 690 900 555
www.edred.pl
Czynne pon.–czw. 12.00–23.00 pt.–sob. 12.00–24.00 niedz. 12.00–23.00
Płatność kartą Visa MC
Średnie ceny przystawka 20 zł danie główne 60 zł deser 13 zł