Reklama

Kulinaria: Wraca moda na kuchnię fusion

Czy Włoch jada pizzę z jarmużem, słoniną i miodem? A mieszkaniec Tel Awiwu konfitowany seler z marynowanymi w oliwie szczypiorkowej pomidorami?

Publikacja: 18.03.2017 23:01

Jeszcze niedawno słowo fusion było wstydliwie ukrywane jako relikt dawno minionej mody.

Jeszcze niedawno słowo fusion było wstydliwie ukrywane jako relikt dawno minionej mody.

Foto: shutterstock

Odpowiedź na te pytania brzmi zapewne „nie". Te dania to miks różnych kuchni i kultur, które spotkały się za sprawą kreatywnych szefów kuchni.

Fusion stało się modnym trendem w gastronomii światowej w latach 90. XX wieku. Był to czas łączenia smaków i produktów z Dalekiego Wschodu z tradycyjnymi daniami kuchni europejskiej. Dość szybko restauracje serwujące kuchnię fusion zyskały na popularności. Mogliśmy jeść sushi po włosku, orientalne pizze czy europejskie zupy z dodatkiem curry.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Kultura
Artyści w misji kosmicznej śladem Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego
Kultura
Jan Ołdakowski: Polacy byli w powstaniu razem
Kultura
Jesienne Targi Książki w Warszawie odwołane. Organizator podał powód
Kultura
Bill Viola w Toruniu: wystawa, która porusza duszę
Kultura
Lech Majewski: Mamy fantastyczny czas dla plakatu. Nie boimy się AI
Reklama
Reklama