Kulinaria: Wraca moda na kuchnię fusion

Czy Włoch jada pizzę z jarmużem, słoniną i miodem? A mieszkaniec Tel Awiwu konfitowany seler z marynowanymi w oliwie szczypiorkowej pomidorami?

Publikacja: 18.03.2017 23:01

Jeszcze niedawno słowo fusion było wstydliwie ukrywane jako relikt dawno minionej mody.

Jeszcze niedawno słowo fusion było wstydliwie ukrywane jako relikt dawno minionej mody.

Foto: shutterstock

Odpowiedź na te pytania brzmi zapewne „nie". Te dania to miks różnych kuchni i kultur, które spotkały się za sprawą kreatywnych szefów kuchni.

Fusion stało się modnym trendem w gastronomii światowej w latach 90. XX wieku. Był to czas łączenia smaków i produktów z Dalekiego Wschodu z tradycyjnymi daniami kuchni europejskiej. Dość szybko restauracje serwujące kuchnię fusion zyskały na popularności. Mogliśmy jeść sushi po włosku, orientalne pizze czy europejskie zupy z dodatkiem curry.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Kultura
Meksyk, śmierć i literatura. Rozmowa z Tomaszem Pindlem