Reklama
Rozwiń
Reklama

Chmielowy powód do dumy

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Właśnie to znane polskie przysłowie często przypomina mi się, gdy odwiedzam różne zakątki Polski. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy napotykam rzeczy wyjątkowe, dające nam miejsce w światowej czołówce.

Publikacja: 15.10.2015 18:59

Beata Drewnowska

Beata Drewnowska

Foto: Rzeczpospolita

Tak było właśnie ostatnio na Lubelszczyźnie, której znakiem rozpoznawczym są chmielowe plantacje. Na region ten przypada niemal 90 proc. produkcji chmielu w Polsce, która jest jego piątym producentem na świecie. Jak dużo Polaków o tym wie? Idę o zakład, że jest ich mniej niż tych, którzy są w stanie skojarzyć Szkocję z whisky, szampana z Francją, fetę zaś z Grecją. Dziwi to tym bardziej, że wypijamy już niemal 100 litrów piwa na osobę, co daje nam miejsce w światowej czołówce miłośników chmielowego trunku.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Komentarze
Marek Kozubal: Czego nie widać na „Horyzoncie”. Czy wojsko jest od ochrony torów?
Komentarze
Michał Szułdrzyński: Polityczne zawieszenie broni – jak Donald Tusk chce wciągnąć Karola Nawrockiego w pułapkę
Komentarze
Rusłan Szoszyn: Ukraina to nie Gaza. O pokój będzie Donaldowi Trumpowi znacznie trudniej
Komentarze
Artur Bartkiewicz: Obywatele Ukrainy dywersantami. Jakich wniosków z tego nie wyciągać
Materiał Promocyjny
Jak budować strategię cyberodporności
Komentarze
Bogusław Chrabota: Jakim marszałkiem będzie Włodzimierz Czarzasty?
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama