Reklama
Rozwiń
Reklama

Chmielowy powód do dumy

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Właśnie to znane polskie przysłowie często przypomina mi się, gdy odwiedzam różne zakątki Polski. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy napotykam rzeczy wyjątkowe, dające nam miejsce w światowej czołówce.

Publikacja: 15.10.2015 18:59

Beata Drewnowska

Beata Drewnowska

Foto: Rzeczpospolita

Tak było właśnie ostatnio na Lubelszczyźnie, której znakiem rozpoznawczym są chmielowe plantacje. Na region ten przypada niemal 90 proc. produkcji chmielu w Polsce, która jest jego piątym producentem na świecie. Jak dużo Polaków o tym wie? Idę o zakład, że jest ich mniej niż tych, którzy są w stanie skojarzyć Szkocję z whisky, szampana z Francją, fetę zaś z Grecją. Dziwi to tym bardziej, że wypijamy już niemal 100 litrów piwa na osobę, co daje nam miejsce w światowej czołówce miłośników chmielowego trunku.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Komentarze
Stefan Szczepłek: Zwycięstwo wymęczone, zaufanie nadszarpnięte
Komentarze
Michał Szułdrzyński: Dywersja na szlaku do Dęblina, czyli akt wojny coraz mniej hybrydowej
Komentarze
Jerzy Haszczyński: Kto służy Putinowi? Ryzykowny atak ambasadora Niemiec
Komentarze
Rusłan Szoszyn: Otwarcie przejść granicznych z Białorusią to bardzo odważny eksperyment
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Komentarze
Mirosław Żukowski: Cyniczna gra futbolem
Opinie Ekonomiczne
USA kontra Chiny: półprzewodniki jako pole bitwy?
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama