Z wynikiem 295 tys. ton czekolady Polska jest już na europejskim podium eksporterów branży czekoladowej. Może nieco zaskakujące, ale Europa – choć nie produkuje najważniejszego surowca czekolady, czyli ziarna kakaowca – jest największym producentem i eksporterem czekolady na świecie.
Bezkonkurencyjnym graczem w eksporcie czekolady są Niemcy, których zdolności produkcyjne wspiera też ogromny rynek wewnętrzny.
Silna konkurencja
Z okazji Dnia Czekolady, który przypadł w środę, Eurostat zebrał dane eksporterów wysyłających tabliczki czekolady, batoniki, czekoladki, nadziewane czy z owocami, z alkoholem i bez, zarówno na spokojniejszy i bardziej przewidywalny rynek Europy, jak i poza nią, czyli na rynki trzecie.
Okazuje się, że w obu konkurencjach Polska radzi sobie naprawdę dobrze. Ogólnie w eksporcie tych słodyczy zajmujemy trzecie miejsce, niedaleko za Niemcami – którzy wysyłają w świat aż 680 tys. ton czekolady i same odpowiadają za 28 proc. eksportu UE. Holandia zajmuje drugie miejsce i posiada 13 proc. udziału w europejskim eksporcie. Tuż za nią uplasowała się Polska, która sprzedała za granicę 295 tys. ton czekoladowych słodyczy, co dało jej 12-procentowy udział w czekoladowo-europejskim torcie.