IKEA informuje, że dostawy obejmują także produkty ze Sklepiku Szwedzkiego w sklepach stacjonarnych IKEA. Wszystkie zamówienia dostarczane będą w ekologicznych opakowaniach. Dostawy będą realizowane w godzinach pracy poszczególnych sklepów sieci, zgodnie z możliwościami dostawy, czyli dostosowane do rozmiarów plecaka dostawczego: 40 x 40 x 30 cm. Dostępność usługi będzie uzależniona od aktualnej dostępności dostawców.

Czytaj więcej

Świeczka pachnąca klopsikami. Ikea zaskakuje limitowaną serią

W pierwszym etapie współpracy z dostaw będą mogli skorzystać mieszkańcy Krakowa, Katowic, Lublina i Poznania w wybranych strefach, a już w listopadzie z tej opcji będą mogli skorzystać mieszkańcy wybranych dzielnic Warszawy.

- Zgodnie z naszą strategią chcemy być bliżej klientów i umożliwiać im dokonywanie zakupów na różne sposoby, włączając w to ofertę gastronomiczną. Ofertę tę nieustannie także rozwijamy, uwzględniając różne potrzeby i oczekiwania – mówi Mirosław Forycki, krajowy kierownik ds. IKEA Food w IKEA Retail w Polsce. - Dodajemy więcej opcji wege oraz roślinnych do menu w restauracjach Są one smaczne i jednocześnie przyjazne środowisku. Chcemy w ten sposób inspirować do bardziej zdrowych i zrównoważonych wyborów w codziennej diecie - dodaje.

Czytaj więcej

Rewolucja w menu IKEI. Bedzie jeszcze bardziej wege

Obecnie w menu restauracji IKEA i w ofercie sklepiku szwedzkiego, oprócz tradycyjnych wersji klopsików dostępne są także te wege i te stworzone z białek roślinnych, które w roku finansowym 2021 stanowiły 33 proc. sprzedaży wszystkich klopsików. W 2018 roku do menu Bistro IKEA firma wprowadziła wege hot doga, a w 2019 wegańskie lody truskawkowe.

Do 2025 roku IKEA planuje oferować 50 proc. głównych dań, które będą w całości pochodzenia roślinnego, a w 80 proc. dań zrezygnuje z użycia czerwonego mięsa. Ponadto 80 proc. wszystkich produktów spożywczych oferowanych w Sklepiku Szwedzkim będzie wyprodukowanych na bazie roślin.

Czytaj więcej

IKEA pokazuje roślinne klopsiki. Niebawem będą w Polsce