Kucharze pod presją

Opowieść o wyścigu do doskonałości kulinarnej czyli interesujący niemiecki dokument „Trzy gwiazdki”. Premiera 31 sierpnia, w sobotę o 18.20 na kanale kuchnia+.

Publikacja: 31.08.2013 11:00

Pierwsza środa marca każdego roku to data przyśpieszająca bicie serca kucharzy aspirujących do tytułu najwybitniejszych. W tym dniu świat dowiaduje się, kto został uznany przez inspektorów Michelina za mistrza sztuki kulinarnej. Gwiazdki Michelina są symbolem prestiżu oraz najwyższego kucharskiego kunsztu, a ich przyznanie lub odebranie ma wpływ nie tylko na renomę restauracji i karierę mistrzów kuchni, ale także – na ich życie.

Autorzy filmu przywołują wstrząsającą historię samobójczej śmierci słynnego francuskiego kucharza Bernarda Loiseau, który w 2003 roku odebrał sobie życie po tym, jak Michelin zarzucił mu, iż spoczął na kulinarnych laurach i przestał się rozwijać...

Dziewięciu mistrzów kuchni wyróżnionych przez Michelina opowiada w filmie o swojej codziennej wielogodzinnej pracy, często trwającej nawet 15 godzin. Mistrzowie mówią o stresie bycia pod nieustanną presją, konieczności nieustannego rozwoju. I choć są bardzo zmęczeni, to mają zbyt wiele do stracenia, by się wycofać z wyścigu. Rzadko zdarza się ktoś, kto sam potrafi powiedzieć dość – dokument pokazuje jednego takiego restauratora prowadzącego kuchnię w Cancale w Bretanii. Był szczęśliwym posiadaczem trzech gwiazdek, gdy postanowił zamknąć swoją knajpę i założyć nową – wolną od presji ciągłego zasługiwania na wyróżnienie...  Gwiazdki Michelina to nie tylko prestiż i uznanie w środowisku restauratorów, ale także wymierne korzyści finansowe. Specjaliści oceniają, że jedna tylko gwiazdka przyznana przez jurorów to wzrost obrotów o 40 procent. Rene Redzepi, szef kopenhaskiej Nomy uznawanej za restaurację jedną z najbardziej godnych odwiedzin, opowiada o swoich kłopotach:

- Wychodzimy na prostą dopiero gdy klienci zamówią odpowiednią ilość wina –

7-daniowy posiłek z winem kosztuje tu 230 euro. To niemało, ale restaurator musi też opłacić 57 pracowników. Dwa inne kopenhaskie przybytki smaku wyróżnione przez surowych inspektorów Michelina, zostały zamknięte z powodów finansowych – nie były w stanie na siebie zarobić...

- Klienci oczekują spektaklu i trzeba im go zapewnić  – tę opinię powtarza wielu występujących w filmie mistrzów kuchni.

Są wśród nich: Rene Redzepi, Yannick Alléno, Jean-Georges Vongerichten, Juan Mari i Elena Arzak, Olivier Roellinger, Nadia Santini, Sergio Herman, Sven Elverfeld, Hideki Ishikawa.

Przewodnik Michelina wydawany jest w 12. krajach. Inspektorzy w swoich raportach oceniają smak, jakość, oryginalność, a także sposób podania serwowanych dań. Liczy się także wnętrze lokalu i osobowość szefa kuchni.

- Dwie gwiazdki oznaczają restaurację wartą podróży. Przy trzech, mówimy o zupełnie innym poziomie – stajesz się częścią prawdziwej światowej elity – wyjaśnia Juan–Luc Naret, dyrektor „Guide Michelin".

Bardzo smakowity film z cenną możliwością zobaczenia przy pracy pierwszorzędnych fachowców. Polecam.

Pierwsza środa marca każdego roku to data przyśpieszająca bicie serca kucharzy aspirujących do tytułu najwybitniejszych. W tym dniu świat dowiaduje się, kto został uznany przez inspektorów Michelina za mistrza sztuki kulinarnej. Gwiazdki Michelina są symbolem prestiżu oraz najwyższego kucharskiego kunsztu, a ich przyznanie lub odebranie ma wpływ nie tylko na renomę restauracji i karierę mistrzów kuchni, ale także – na ich życie.

Autorzy filmu przywołują wstrząsającą historię samobójczej śmierci słynnego francuskiego kucharza Bernarda Loiseau, który w 2003 roku odebrał sobie życie po tym, jak Michelin zarzucił mu, iż spoczął na kulinarnych laurach i przestał się rozwijać...

Film
„28 lat później”. Powrót do pogrążonej w morderczej pandemii Wielkiej Brytanii
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Film
Rekomendacje filmowe: Wchodzenie w życie nigdy nie jest łatwe
Film
Kryzys w polskiej kinematografii. Filmowcy spotkają się z ministrą kultury
Film
Najbardziej oczekiwany serial „Sto lat samotności” doczekał się premiery
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Film
„Emilia Perez” z największą liczbą nominacji do Złotego Globu