Wyboista droga do wznowienia eksportu mięsa z Polski do Chin

Eksport wieprzowiny znad Wisły do Chin jest obecnie niemożliwy, podobnie jak drobiu i wołowiny. Mimo ponad dekady starań o uczynienie Państwa Środka stałym rynkiem eksportowym dla polskich firm, działania te nie przyniosły trwałych rezultatów.

Publikacja: 26.02.2025 17:00

Chiński rynek jest zamknięty dla mięsa z Polski

Chiński rynek jest zamknięty dla mięsa z Polski

Foto: Adobe Stock

Chiński rynek jest w praktyce zamknięty dla polskiego świeżego i mrożonego mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego do Chin kontynentalnych. Otwierał się na produkty z Polski w ostatnich latach jedynie z okazji oficjalnych wizyt państwowych, po czym szybko zamykał z powodu wykrycia ognisk chorób zakaźnych zwierząt w naszym kraju.

Bez regionalizacji

Pozostało jeszcze 95% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Eksport
Ekspansja zagraniczna kluczem do dalszego rozwoju Polski
Eksport
Azjatycki boom turystyczny szansą dla polskich firm
Eksport
Jak dobrze zaplanować wizytę biznesową w Chinach?
Eksport
Polsko–Japońskie Forum Eksportowe 2025 szansą na mocniejsze więzy gospodarcze
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Eksport
PAIH z nową strategią i nowym biurem regionalnym w Bydgoszczy