Czerwone strefy dobiją polską gastronomię

Odpływ klientów już widać, a sektor czekają nowe obostrzenia. Gastronomia potrzebuje szybkiej pomocy.

Wolt: Chcemy skorzystać z doświadczenia polskiego inwestora

Polski inwestor zainwestował 7,5 mln euro w fińskiego Wolta. - Współpraca z Łukaszem pozwoli nam podejmować właściwe decyzje dotyczące kierunku IPO i dalsz...

Polak inwestuje w fińskiego czempiona

Współzałożyciel Delivery Hero Łukasz Gadowski zainwestował w Wolt, fińskiego dostawcę jedzenia.

Zakaz uboju religijnego bardzo kosztowny dla polskiej gospodarki

Wstrzymanie uboju religijnego spowoduje reakcję łańcuchową, która spustoszy szereg gałęzi polskiej gospodarki. Łączne straty gospodarki mogą w krótkiej per...

Pomysłowość przewoźnika. Przerobił uziemione samoloty na restauracje

Singapurskie linie lotnicze znalazły zaskakujący sposób na dodatkowy zarobek w trudnych czasach pandemii. Przekształciły uziemione samoloty w… tymczasowe r...

FAO: żywność na świecie zdrożała o 5 procent

Wrzesień był czwartym kolejnym miesiącem wzrostu światowych ceny żywności, głównie z powodu skoku cen zbóż i olejów roślinnych — podała Organizacja NZ ds....

Restauracje dostały kolejny mocny cios

Branża jeszcze nie doszła do siebie po ostatnich zmianach i nowe obostrzenia mogą stać się dla wielu lokali gwoździem do trumny.

Po 110 latach Czesi przestaną produkować Lentilky

Produkcja popularnych czekoladowych cukierków pokrytych kolorowym lukrem w Czechach dobiega końca. Od wiosny przyszłego roku Lentilky będą wytwarzane wyłąc...

Koniec wege burgerów? Bruksela ma dość wprowadzania w błąd

Za tydzień Parlament Europejski będzie głosował nowelizację, która ma zakazać roślinnym odpowiednikom stosowania nazw typowych dla produktów mięsnych.

Odżywianie jak w science-fiction jest już dużo warte

Już nie tylko jako odżywki dla sportowców czy chorych, rynek produktów zastępujących posiłki na świecie warty jest już 20 mld dol.

Reklama
Reklama

Miliony idą na roślinne zamienniki mięsa

Tylko na roślinne mleko, dania gotowe i pasty kanapkowe z roślin rocznie wydajemy już ponad 440 mln zł. Rynek dopiero zaczyna się rozwijać.

McDonald's łączy siły z celebrytami. Kolejny zestaw sygnowany sławnym nazwiskiem

Trzydzieści lat temu na topie był McJordan. Teraz McDonald's postanowił wrócić do tworzenia zestawów przez sławy.

Tarczyński: Czas na bezmięsne kabanosy

Firm Tarczyński już niedługo wprowadzi na rynek roślinny odpowiednik tych znanych produktów.

Tesco liczy na rekordy w roślinnych mięsach

Do 2025 r. sieć Tesco chce zwiększyć sprzedaż roślinnych alternatyw dla produktów zwierzęcych aż o 300 proc. Przy okazji ze stanowiska ustąpił jej prezes.

Pandemia zdziesiątkuje restauracje

90 proc. firm z branży gastronomicznej i eventowej odnotowało spadek obrotów, większość zwalniała pracowników.

Zakaz uboju rytualnego to faul na eksporcie mięsa

Dwie trzecie wysyłanego za granicę drobiu i jedna trzecia wołowiny pochodzi z uboju rytualnego. Autorzy „piątki dla zwierząt" dają miesiąc na zamknięcie pr...

Pandemia: Ciężki kwartał AmRestu

Restaurator zanotował 120 mln euro straty netto w II kwartale. Przychody skurczyły się w tym czasie o 44 proc.

Uncle Ben’s rasistowski? Poprawny politycznie ryż w 2021

Mars, do którego należy marka Uncle Ben’s, zmieni nazwę ryżu. Żeby usunąć rasistowskie skojarzenia ryż będzie się nazywał Ben’s Original.

Konkurencja tylko czeka na polski zakaz uboju

Konkurencja zastąpi polskie dostawy mięsa z uboju rytualnego w ciągu jednego dnia – mówią importerzy.

Historia manipulacji, czyli jak wylewamy dziecko z kąpielą

Propozycja nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt wywołała w Polsce burzliwą dyskusję dotyczącą dobrostanu zwierząt.

Reklama
Reklama