Reklama
Rozwiń

Burger King wprowadza kolejne danie z roślinnym mięsem

Burger King we współpracy z marką The Vegetarian Butcher powiększa swoją roślinną rodzinę o nuggetsy. Polska jest drugim - po Niemczech - rynkiem z taką ofertą.

Aktualizacja: 13.04.2021 11:58 Publikacja: 13.04.2021 11:47

Burger King wprowadza kolejne danie z roślinnym mięsem

Foto: AdobeStock

Sieć Burger King podaje, że nowa wegetariańska propozycja powstała w odpowiedzi na zapotrzebowanie gości, którzy dopytywali o kolejne roślinne opcje w menu restauracji. - Stale szukamy możliwości zapewnienia klientom nowych smacznych alternatyw - podkreśla Zuzanna Kilar, brand manager Burger Burger King Polska.

W Polsce również najwięksi producenci wyrobów mięsnych, jak i nabiału, inwestują w nowe technologie i produkują już roślinne alternatywy. Jak pisaliśmy w „Rzeczpospolitej”, w 2020 r. rynek roślinnych alternatyw dla mięsa podwoił się, w przypadku nabiału wzrost przekroczył 60 proc. Ten rynek rośnie coraz szybciej, już warty jest nawet ok. 1 mld zł, a to dopiero początek trendu.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni