Suszone, kozie, z czarnuszką

Sery zagrodowe stają się kulinarną specjalnością Mazowsza. Liczba ich producentów jest coraz większa.

Nie będziemy oszczędzać na żywności

Wraz z rosnącym popytem ma się zwiększać sprzedaż, ale firmom trudniej będzie o wysokie marże.

Brexit pomaga szampanowi

Miłośnicy szampana na Wyspach, na największym rynku eksportowym tego trunku, musza liczyć się z wyższymi cenami w 2017 r., bo referendum o Brexicie osłabił...

Spożycie piwa spadło po raz pierwszy od 30 lat

Globalne spożycie piwa spadło pierwszy raz od 30 lat – wynika z ostatniego raportu japońskiego producenta alkoholi Kirin.

Coca-Cola stawia na zdrowie

Nowy prezes Coca-Coli, James Quincey, wyznaczył sobie ambitny cel na kolejne lata – chce znacząco obniżyć poziom cukru w uwielbianym na całym świecie napoju.

Polska europejskim gigantem od… sushi?!

– Być może w najbliższych latach staniemy się centrum produkcji sushi dla całej Europy – powiedział dla Portalspozywczy.pl Dariusz Richter, dyrektor ds. ro...

Mlekpol ma umowę na 50 mln euro kredytu z EBI

Spółdzielnia z Grajewa wykorzysta pieniądze z Europejskiego Banku Inwestycyjnego na budowę zakładu sproszkowanych wyrobów mleczarskich. Łączna wartość inwe...

Putin polecił zaostrzenie zasad obrotu wyrobami spirytusowymi

Prezydent Rosji Władimir Putin polecił zaostrzyć zasady produkcji wyrobów spirytusowych i obrotu nimi - podał w środę Kreml.

Przemysł Spirytusowy. Wódka żegna chude lata

Branża dochodzi do siebie po podwyżce akcyzy. Pomagają jej rosnące dochody Polaków oraz trafione innowacje.

Połowa kupowanej żywności ląduje w koszu

Co roku w Unii Europejskiej marnuje się 88 mln ton jedzenia, czyli w koszach na śmieci ląduje ok. 20 proc. produkowanej żywności - Komisja Europejska szacu...

Reklama
Reklama

Kolejna woda w grupie Kofola

Radenska z grupy Kofola ČeskoSlovensko sfinalizowała przejęcie spółki Studenac. Zyska dzięki niemu wodę mineralną i źródlaną oraz syropy.

Mlekovita, Mlekpol, Piątnica. Czołówka polskiego mleczarstwa wywodzi się z podlasia

Z Podlasia wywodzą się największe firmy mleczarskie w Polsce. Ich apetyt na rozwój nie słabnie.

Słodycze. Sprzedaż polskich czekolad, cukierków i ciastek za granicą

Sprzedaż czekolad, cukierków i ciastek nie rośnie już szybko na rynku krajowym. Dlatego zwiększa się znaczenie eksportu, a firmy szukają okazji do przejęć...

W krainie płynącej mlekiem

Podlasie podbiło rynek mleka. Teraz ma szanse uczynić z niego atrakcję turystyczną.

Francuskie foie gras drożeje przez ptasią grypę

Na początku grudnia we Francji wykryto kolejne przypadki ptasiej grypy - przyznało ministerstwo rolnictwa w Paryżu.

Tańsze owoce i warzywa na święta na rynku hurtowym w Broniszach

Na rynku hurtowym w Broniszach wiele warzyw i owoców można kupić taniej niż przed rokiem, co oznacza mniejsze wydatki na nadchodzące święta. W ofercie są t...

Kakao tanieje, czekolada świateczna będzie tańsza

Cena surowego kakao spadła na amerykańskim rynku towarowym do poziomu najniższego od połowy 2013 roku. Świąteczna czekolada będzie więc tańsza.

Kuba chce spłacić Czechom dług w rumie i lekach

Kuba ma ogromny dług wobec Czech. To zobowiązania jeszcze z czasów zimnej wojny. Hawana proponuje Czechom spłatę długu w rumie.

Jak przechytrzyć jelita futrzaka

Najdroższą kawę na świecie musi najpierw zjeść i wydalić łaskun. Start–up Afineur odtwarza ten sam proces fermentacji w laboratorium.

Trudno jest być dobrym we wszystkim

Lubelszczyznę niesłusznie nazywa się Polską B – przekonuje Edward Bajko, prezes Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.

Reklama
Reklama