Reklama

#RZECZoBIZNESIE: Aleksandra Cichowska-Majchrzak: Piekarnia to ciężki biznes

Najwięcej pracy mamy, kiedy reszta Polaków ma wolne – mówi Aleksandra Cichowska-Majchrzak, współwłaścicielka piekarni Grzybki, gość programu Marcina Piaseckiego.

Aktualizacja: 06.04.2017 16:00 Publikacja: 06.04.2017 14:07

#RZECZoBIZNESIE: Aleksandra Cichowska-Majchrzak: Piekarnia to ciężki biznes

Foto: tv.rp.pl

Gość zaznaczyła, że piekarnia Grzybki jest znana przede wszystkim na rynku warszawskim. - Pod Warszawą zaczynamy się dopiero rozwijać – mówiła.

- Nazwa Grzybki wzięła się od naszych klientów. Oni tak przezwali naszą firmę i jest to związane z architektonicznym wyglądem naszego pierwszego budynku, który przypominał grzybek – dodała.

Cichowska-Majchrzak przyznała, że jest to dosyć ciężki biznes, bo piekarnia jest miejscem czynnym 24 godz. na dobę. - Najwięcej pracy mamy, kiedy reszta Polaków ma wolne. Poza tym coraz mniej na rynku można spotkać ludzi, którzy są wykwalifikowani w tym kierunku. Brakuje specjalistów, którzy znają się na ciastach i mące. Ludzi do obsługi maszyn nie jest problem znaleźć – tłumaczyła.

- Ostatnio zatrudniliśmy kilka osób spoza Mazowsza. Zza wschodniej granicy też troszeczkę osób zatrudniamy. To są też nieźle wykwalifikowani pracownicy – dodała.

Reklama
Reklama

Współwłaścicielka piekarni tłumaczyła, że pieczywo jest robione metodą rzemieślniczą. - Nasze receptury nie zmieniły się przez ostatnie 60 lat. Dobra jakość niestety przekłada się na dosyć dużą cenę. Stawiamy na dobrej jakości składniki – mówiła.

Gość oceniła, że są dwie drogi dla polskich piekarzy. - Albo ktoś się przestawi na robienie dużej ilości pieczywa i rozwożenie po całej Polsce, albo jak my będzie produkował metodą rzemieślniczą i dostarczać do swoich punktów odbioru – stwierdziła.

- Trzeba się skupić na dobrej jakości w mniejszej ilości, albo pójść w maszyny i produkować dużą ilość chleba po niskich cenach – dodała.

Cichowska-Majchrzak wyjaśniła, że jeżeli widzimy na półce pieczywo na zakwasie, to może się okazać, że ten zakwas nie jest naturalny. - Dostępny jest na rynku płynny zakwas i można sobie napisać na etykiecie, że chleb jest na zakwasie – mówiła.

Podkreśliła, że piekarnia Grzybki ma teraz dużo nowości. - Hitem jest pieczywo zdrowotne. Dodajemy coraz ciekawszych, mało spotykanych składników – zaznaczyła.

Cichowska-Majchrzak przyznała, że chleb miał dosyć czarny PR w ostatnich latach. - W naszą firmę to nie uderzyło, bo mamy bardzo szeroką gamę chlebów tworzonych tylko i wyłącznie z mąki żytniej. Uderzyło to w mniejsze piekarnie, których produkcja bazowała na białym pieczywie. Coraz mniej jest tych piekarni na rynku – zauważyła.

Przemysł spożywczy
Wódka w Rosji drożeje. Meliny i samogon mają wzięcie
Przemysł spożywczy
Costa Coffee na skraju upadłości. Coca-Cola prowadzi rozmowy o sprzedaży
Przemysł spożywczy
„Jestem rozczarowany”. Kania o podwyżce poręczenia za list żelazny do 20 mln zł
Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama