Aktualizacja: 07.04.2017 17:30 Publikacja: 07.04.2017 15:56
Foto: Bloomberg
Właściciel KFC, Yum! Brands, ogłosił właśnie, że zrezygnuje z kupowania mięsa kurczaków traktowanych antybiotykami używanymi w leczeniu ludzi. Sieć restauracji KFC była ostatnią z sieci z kurczakami w USA, która zdecydowała się na taki krok. Ostateczny termin na rezygnację z mięsa faszerowanych antybiotykami wyznaczono na 2018 rok, co rzecznik firmy tłumaczy koniecznością dostosowania się do tej decyzji przez producentów kurczaków.
Decyzja właściciela KFC jest bardzo istotna dla walki z tzw. superbakteriami odpornymi na wszystkie znane ludzkości antybiotyki. Znacząca część antybiotyków jest bowiem zużywana przez hodowców zwierząt dla ochrony przed infekcjami, niestety oznacza to nadużywanie lekarstw i sprzyja tworzeniu się odporności bakterii na lekarstwa. Ocenia się, że rolnictwo w USA może zużywać nawet 70 procent produkcji antybiotyków stosowanych również w leczeniu ludzi.
Budapeszt zatrzymał dziś import wołowiny z Polski – dowiedziała się „Rzeczpospolita”. To retorsje za wtrzymanie...
Jan Koral, jeden z trzech braci, założycieli rodzinnego przedsiębiorstwa, zmarł w wieku 81 lat. Firma Koral to j...
Łączą się dwie rodzinne firmy produkujące słodycze – polski Colian i niemiecki Gubor Schokoladen. Szczegółów fin...
Należący do koncernu LVMH gigant alkoholowy Moët Hennessy zamierza zwolnić około 1200 pracowników w związku ze s...
Propozycja nowelizacji zasad handlu alkoholem rozczarowała wszystkich graczy na tym rynku. Ministerstwo Zdrowia...
W debacie o rynku pracy nie można zapominać o człowieku. Ideałem dla większości pozostaje umowa o pracę, ale technologie i potrzeba elastyczności oferują nowe rozwiązania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas