Reklama

KFC chce zrezygnować z mięsa z antybiotykami

Kolejna sieć fast food chce zmienić się na lepsze. Ta zmiana ma duże znaczenie dla naszego zdrowia.

Aktualizacja: 07.04.2017 17:30 Publikacja: 07.04.2017 15:56

KFC chce zrezygnować z mięsa z antybiotykami

Foto: Bloomberg

Właściciel KFC, Yum! Brands, ogłosił właśnie, że zrezygnuje z kupowania mięsa kurczaków traktowanych antybiotykami używanymi w leczeniu ludzi. Sieć restauracji KFC była ostatnią z sieci z kurczakami w USA, która zdecydowała się na taki krok. Ostateczny termin na rezygnację z mięsa faszerowanych antybiotykami wyznaczono na 2018 rok, co rzecznik firmy tłumaczy koniecznością dostosowania się do tej decyzji przez producentów kurczaków.

Decyzja właściciela KFC jest bardzo istotna dla walki z tzw. superbakteriami odpornymi na wszystkie znane ludzkości antybiotyki. Znacząca część antybiotyków jest bowiem zużywana przez hodowców zwierząt dla ochrony przed infekcjami, niestety oznacza to nadużywanie lekarstw i sprzyja tworzeniu się odporności bakterii na lekarstwa. Ocenia się, że rolnictwo w USA może zużywać nawet 70 procent produkcji antybiotyków stosowanych również w leczeniu ludzi.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama