KFC chce zrezygnować z mięsa z antybiotykami

Kolejna sieć fast food chce zmienić się na lepsze. Ta zmiana ma duże znaczenie dla naszego zdrowia.

Aktualizacja: 07.04.2017 17:30 Publikacja: 07.04.2017 15:56

KFC chce zrezygnować z mięsa z antybiotykami

Foto: Bloomberg

Właściciel KFC, Yum! Brands, ogłosił właśnie, że zrezygnuje z kupowania mięsa kurczaków traktowanych antybiotykami używanymi w leczeniu ludzi. Sieć restauracji KFC była ostatnią z sieci z kurczakami w USA, która zdecydowała się na taki krok. Ostateczny termin na rezygnację z mięsa faszerowanych antybiotykami wyznaczono na 2018 rok, co rzecznik firmy tłumaczy koniecznością dostosowania się do tej decyzji przez producentów kurczaków.

Decyzja właściciela KFC jest bardzo istotna dla walki z tzw. superbakteriami odpornymi na wszystkie znane ludzkości antybiotyki. Znacząca część antybiotyków jest bowiem zużywana przez hodowców zwierząt dla ochrony przed infekcjami, niestety oznacza to nadużywanie lekarstw i sprzyja tworzeniu się odporności bakterii na lekarstwa. Ocenia się, że rolnictwo w USA może zużywać nawet 70 procent produkcji antybiotyków stosowanych również w leczeniu ludzi.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem