O dofinansowanie mogą starać się mikro-, małe lub średnie przedsiębiorstwa zajmujące się handlem lub przetwarzaniem żywności - m.in. mięsa, ziemniaków, owoców i warzyw, mleka, soków czy olejów. Pieniądze mogą być przeznaczone np. na zakupu maszyn lub urządzeń do przetwarzania, magazynowania lub przygotowania produktów, a także - chociaż w ograniczonym zakresie - na budowę i modernizację budynków.
Warunkiem przyznania pomocy jest posiadanie przez firmy długoterminowych umów z rolnikami, grupami producentów rolnych czy też ich związkami. Jeżeli firma zajmuje się produkcją, to długoterminowa umowa musi dotyczyć nabycia co najmniej połowy potrzebnych produktów. Natomiast gdy podmiot świadczy usługi związane z przechowywaniem, to co najmniej połowa towaru musi pochodzić od producentów rolnych związanych z firmą umowami długoterminowymi lub podmiotów, które same nabywają produkty na podstawie umów zawartych z producentami rolnymi.
Pomoc jest udzielana w formie refundacji do 50 proc. kosztów kwalifikowalnych poniesionych na inwestycje. Minimalna wysokość wsparcia to 100 tys. zł, a maksymalna - 3 mln zł dla jednej firmy. Gdy o dofinansowanie ubiega się związek grup producentów rolnych lub zrzeszenie organizacji producentów, to pomoc może sięgnąć 15 mln zł.
Przedsiębiorcy mogą skorzystać z zaliczek na inwestycje, pod warunkiem dodatkowego zabezpieczenia w postaci gwarancji bankowej lub równoważnej gwarancji (np. ubezpieczeniowej), odpowiadającej kwocie zaliczki.
Wnioski należy składać osobiście lub przez upoważnioną osobę w oddziałach regionalnym ARiMR. Można je również wysłać rejestrowaną przesyłką pocztową.