Gęsina wraca na polskie stoły

Gęsinowa Karczma na festiwalu w Przysieku zaserwuje absolutną nowość: hot dogi z gęsiny.

Produkcja wina spada. Może być najniższa od 50 lat

Zła pogoda w Europie nie sprzyja produkcji win. Prognozy są pesymistyczne.

Protekcjonizm w Unii kwitnie

Jeśli nie masz w nazwie GmbH, to zapomnij, że znajdziesz się na niemieckich półkach pod własną marką – mówi prezes Bakallandu Marek Moczulski.

Raport KPMG: Eksport żywności kwitnie, a firmy narzekają na wsparcie

Przemysł spożywczy bije rekordy, w ubiegłym roku eksport wzniósł się na poziom 24,1 mld euro. Ponad połowa eksporterów jest zadowolona ze swojego sukcesu,...

AmRest: 1,36 mld zł obrotów w III kwartale

Restaurator szacuje, że przychody ze sprzedaży w III kwartale wyniosły 1,356 mld zł, co oznacza wzrost o 17,1 proc. w złotych i 18 proc. w walutach lokalny...

Konkurujemy przede wszystkim jakością

Sprzedajemy ryby po dobrych cenach, ale dbamy o nie jak chyba nikt – mówi Łukasz Skowroński, współwłaściciel Gospodarstwa Rybnego w Zielenicy.

Codorniu wynosi się z Katalonii

Kataloński gigant w produkcji musującego wina cava Codorniu Raventós ogłosił wyprowadzkę z Katalonii do prowincji La Rioja.

Ubój rytualny daje zarobić na eksporcie

Głównym rynkiem zbytu dla polskiej wołowiny pozostaje Unia Europejska. Rośnie opłacalność eksportu do Izraela, niedługo rynek otworzy Turcja.

Zdążyć przed drozdem

Produkcja wina to silny atut regionu. Ten rok będzie jednak trudny dla podkarpackich winiarzy. Po przymrozkach winnice zaatakowały ptaki.

Szczyt konsumencki w Wyszechradzie: Nikt nie chce miliona euro na badania

Szczyt Konsumencki zorganizowany przez Grupę Wyszehradzką nie przyniósł rewelacji, oprócz jednej: do tej pory żaden z krajów, które domagają się zwalczania...

Podatek dla sklepów za marnotrawienie: Wyrzucamy miliony ton jedzenia

Co trzecie gospodarstwo domowe w Polsce wyrzuca żywność do śmieci. Ale to sklepy miałyby płacić specjalny podatek od marnowanych produktów.

Ceny cukru wsiadają na rollercoastera

Analitycy przewidują na koniec roku znaczne spadki cen cukru i wieprzowiny.

Zakazy nikogo nie nauczą, potrzebna jest edukacja

W lodówce znalazłam piersi z kurczaka, których termin przydatności do spożycia minął tydzień wcześniej. A byłam pewna, że dopiero następnego dnia. Takie ni...

Finlandia: McDonald's testuje wegańskie hamburgery

Amerykański koncern McDonald's poinformował, że próby z wegańskim hamburgerem prowadzone w Finlandii dały obiecujące wyniki.

Polacy prześcigają liderów w eksporcie drobiu

Zachodnia konkurencja czuje na plecach oddech naszych producentów drobiu, którzy co miesiąc biją własne rekordy. Oby nie była to droga donikąd - pisze w śr...

Mało pieniędzy na badania podwójnych standardów jedzenia

2 mln euro są warte dla Unii Europejskiej jednolite standardy żywności. W piątek stanowisko Polski przekaże w Bratysławie premier Beata Szydło.

O lubuskim winiarstwie znowu głośno

Po udanym wrześniowym Winobraniu szykuje się kolejna atrakcja: Święto Lubuskiego Młodego Wina.

Amazon otwiera swój pierwszy bar

Koncern Amazon otwiera bar w Tokio. Ale tylko na 10 dni i nie będzie w nim menu.

Zerowa stawka na cydr od stycznia

Bez akcyzy i bez banderoli – wicepremier Morawiecki obiecuje producentom cydru złote czasy.

Polak na mieście najchętniej je... kebab

Poza domem Polacy jadają kilka razy w miesiącu i nie potrzebują do tego okazji. Zdecydowanie najchętniej wybierają kebab, a opinie krytyków i blogerów nie...