Polska potentatem przetwórstwa: Ryby płyną z Polski

Importujemy surowiec, by go przerobić i wysłać dalej z zyskiem.

Haribo podejrzane o wykorzystywanie pracy niewolniczej dzieci

Niemiecki koncern produkujący słodycze Haribo jest podejrzany o wykorzystywanie niewolniczej pracy dzieci w jednej ze swoich fabryk w Ameryce Południowej.

Freixenet zostaje w Katalonii

Duży producent wina musującego cava Freixenet postanowił zachować swą centralę w Katalonii, bo uznał nadzwyczajne działania rządu w Madrycie za dostateczną...

Mid Europa kupuje firmę Hortex

Fundusz private equity przejmuje spożywczą grupę od podmiotu kontrolowanego przez Argan Capital. Za ile?

Ceny łączą nas ze światem: znikające jajka, drożejące masło

Na półkach polskich sklepów odbija się historia świata, rosnące bogactwo Chińczyków, zmiana diety Amerykanów i afera z fipronilem w Europie.

Producent napojów kupuje producenta marihuany

W planach nie tyle fuzja firm, ile fuzja piwa z marihuaną. Firmy już tylko czekają na legalizację w całych Stanach Zjednoczonych.

Mniej mięsa, lepszy klimat

Organizacje ekologiczne chcą, aby podczas Światowej Konferencji Klimatycznej w Bonn rozmawiać także na temat warunków przemysłowej hodowli zwierząt.

Ćwierć kroku do e-zakupów w Lidlu? Lidl uruchamia e-winnicę

Nie można powiedzieć, że Lidl będzie sprzedawać wina online, ale na pewno ułatwi do nich dostęp.

#RZECZoBIZNESIE: Jan Karasek: Zapowiada się kolejny rekord w eksporcie żywności

W 2016 r. mieliśmy rekordowy wynik, kiedy eksport żywności przekroczył 24 mld euro. W 2017 r. zapowiada się kolejny rekord na poziomie ponad 26 mld euro –...

Dania gotowe do handlowej ofensywy

Inwestorzy dostrzegli szansę, jaką są dla nich apetyty zapracowanych ludzi w miastach. Rynek dań gotowych przebije w tym roku 1,3 mld zł.

Reklama
Reklama

Francuzi mierzą się z brakiem croissantów. Winne… masło

Z naprawdę poważnym problemem muszą mierzyć się Francuzi. W kraju zaczyna brakować croissantów.

Ciemne chmury nad jasnym pełnym

Kończący się sezon nawarzył browarom gorzkiego piwa. Słaba pogoda zmniejszyła apetyt klientów, a zakaz reklam w prime timie podważa sens ich emisji.

Gęsina na św. Marcina

Gęsie tuszki dla mieszkańców, pokazy kulinarne w wykonaniu sławnych kucharzy, konkursy – rusza wielka akcja kreująca modę na gęsinę, jeden z wyróżników reg...

Gęsina wraca na polskie stoły

Gęsinowa Karczma na festiwalu w Przysieku zaserwuje absolutną nowość: hot dogi z gęsiny.

Produkcja wina spada. Może być najniższa od 50 lat

Zła pogoda w Europie nie sprzyja produkcji win. Prognozy są pesymistyczne.

Protekcjonizm w Unii kwitnie

Jeśli nie masz w nazwie GmbH, to zapomnij, że znajdziesz się na niemieckich półkach pod własną marką – mówi prezes Bakallandu Marek Moczulski.

Raport KPMG: Eksport żywności kwitnie, a firmy narzekają na wsparcie

Przemysł spożywczy bije rekordy, w ubiegłym roku eksport wzniósł się na poziom 24,1 mld euro. Ponad połowa eksporterów jest zadowolona ze swojego sukcesu,...

AmRest: 1,36 mld zł obrotów w III kwartale

Restaurator szacuje, że przychody ze sprzedaży w III kwartale wyniosły 1,356 mld zł, co oznacza wzrost o 17,1 proc. w złotych i 18 proc. w walutach lokalny...

Konkurujemy przede wszystkim jakością

Sprzedajemy ryby po dobrych cenach, ale dbamy o nie jak chyba nikt – mówi Łukasz Skowroński, współwłaściciel Gospodarstwa Rybnego w Zielenicy.

Codorniu wynosi się z Katalonii

Kataloński gigant w produkcji musującego wina cava Codorniu Raventós ogłosił wyprowadzkę z Katalonii do prowincji La Rioja.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama