Wołowina próbuje sforsować Wielki Mur

Komisja Europejska naciska na Chiny, by otworzyły rynek wołowiny. To ogromna szansa dla naszych firm, które nie mogą liczyć na silne wsparcie polskiego rządu.

Aktualizacja: 11.05.2018 07:08 Publikacja: 10.05.2018 21:00

Wołowina próbuje sforsować Wielki Mur

Foto: Adobe Stock

W przyszłym tygodniu Bruksela przeprowadzi ofensywę dyplomatyczną w Chinach. Misji europejskich producentów żywności na najwyższym unijnym szczeblu przewodzi Phil Hogan, komisarz UE ds. rolnictwa. Celem wyjazdu jest otwarcie Chin na europejską wołowinę. Dla Polski to ogromna szansa, bo eksportujemy blisko 90 proc. tego mięsa.

Najważniejszy rynek świata

Pozostało jeszcze 95% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Viktor Orbán zaskoczył polski rząd. Producenci mięsa wściekli, ale embargo trwa
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników