Woda z magnezem wspiera układ nerwowy
Do składników mineralnych zawartych w wodzie zalicza się: magnez, wapń, sód, chlorki, siarczany, jod, wodorowęglany, fluor i żelazo. Składniki te są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm i stanowią właściwe uzupełnienie codziennej diety. Każdy z tych minerałów w inny sposób oddziałuje na organizm. – Jeżeli np. chcemy wesprzeć układ nerwowy, szukajmy wód z magnezem. Systematyczne picie wód ze znaczną zawartością magnezu czy wapnia w ilościach 0,5–1 litra dziennie poprawi bilans tych pierwiastków w naszym organizmie. Osoby, które muszą ograniczać sól, powinny spożywać wody z niską zawartością sodu i chlorków. Osoby z dolegliwościami żołądkowymi (nadkwaśność) powinny pić wodę ze znaczną zawartością wodorowęglanów i sodu. Dla uregulowania perystaltyki jelit można wybierać wody z dużą zawartością siarczanów oraz magnezu – mówi prof. Mirosław Wiatkowski. Na co dzień najlepiej wybierać wody nisko- lub średniozmineralizowane o zrównoważonym składzie mineralnym. W okresie upałów, intensywnego ruchu czy pracy fizycznej, wskazane są wody o wyższej zawartości składników mineralnych – średnio- lub wysokozmineralizowane.
Źle przechowywana traci smak i walory
– Kiedyś uważano, że woda nie ma żadnego smaku i zapachu. Tymczasem wielu z nas, w zależności od pory dnia i samopoczucia, określa jej smak jako „słodki", „kwaśny" lub „metaliczny". Największy wpływ na smak wody ma obszar, z którego jest wydobywana, temperatura jej podawania (nie może być za niska, gdyż spowoduje to utratę walorów smakowych, ani za gorąca. Optymalna temperatura serwowania wody gazowanej nasyconej dwutlenkiem węgla to od 4 do 6°C, a wody niegazowanej to 8°C). Woda mineralna (o zawartości składników mineralnych powyżej 500 mg/l) jest nieco twardsza i bardziej wyrazista w smaku, często przez niektórych smak jest określany jako lekko metaliczny. Najbardziej neutralna w smaku jest woda źródlana – mówi prof. Mirosław Wiatkowski.
Wpływ na walory wody mają także warunki jej przechowywania. Np. woda otwarta dłużej niż dobę traci walory smakowe, podobnie jak woda nasłoneczniona, a także przeterminowana, która zmienia swój skład. Butelki z wodą należy przechowywać w chłodnym, dobrze wentylowanym i suchym miejscu, bez dostępu światła słonecznego, niezanieczyszczonym dymem oraz wolnym od mocnych, przenikających zapachów. Nie poleca się wód w plastikowych butelkach, ponieważ mają one negatywny wpływ na nasze zdrowie – mówi prof. Wiatkowski.
Najważniejszy jest skład chemiczny
Kupując wodę butelkowaną, warto zwracać uwagę na etykietę.
– Musi zawierać nazwę handlową, skład chemiczny, adres i telefon producenta, nazwę miejscowości i źródła, z którego pozyskano wodę. Powinna znaleźć się także informacja o tym, że woda posiada atest Państwowego Zakładu Higieny. Istotna jest również data ważności i informacja dotycząca nasycenia dwutlenkiem węgla – mówi dr Paweł Wiercik z Instytutu Inżynierii Środowiska z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Ilość minerałów, które są rozpuszczone w wodzie, określana jest skrótem TDS, czyli Total Dissolved Solids. – Skład chemiczny wody jest dla nas najważniejszy. Pamiętajmy, że wraz z wodą kranową, którą na co dzień wykorzystujemy do picia i gotowania, dostarczamy sobie niezbędne ilości jonów. Pijąc dodatkowo wody mineralne, wzbogacane tymi samymi jonami, możemy niekorzystnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. Przykładowo, wody wzbogacane w jony sodu mogą być niebezpieczne dla osób z nadciśnieniem – picie wody z ilością sodu w stężeniu ponad 200 mg/l może powodować wzrost ciśnienia tętniczego krwi, zmiany w bilansie jonowym krwi. Z kolei wody mineralne zawierające wodorowęglany będą odpowiednie dla osób chorych na nadkwasotę, ale w zbyt dużych ilościach (ponad 2000 mg/l) mogą zaburzyć procesy trawienne. Siarczany w ilości ponad 250 mg/l zwiększają wydzielanie żółci (lepsza przemiana materii), ale w stężeniu ponad 600 mg/l mogą działać niekorzystnie (biegunki) – mówi dr Paweł Wiercik. Zatem woda butelkowana mineralna, szczególnie ta wysoce zmineralizowana, nie powinna być traktowana jako główne źródło płynów, gdyż takie wody zawierają zazwyczaj wyższą zawartość danego/danych jonów, które są obecne w wodzie wodociągowej w odpowiednich ilościach. Woda źródlana jest wodą, którą możemy pić na co dzień. ©?
—a.u.