Reklama

Skład ma znaczenie dla zdrowia

W Polsce produkuje się cztery rodzaje wód: źródlane, mineralne, stołowe i lecznicze.

Publikacja: 19.03.2020 21:05

Skład ma znaczenie dla zdrowia

Foto: Shutterstock

W każdej z nich znajdują się w różnych stężeniach jony dodatnie i ujemne, które oddziałują na organizm. Wpływają też na smak i zapach wody. Nadmiar, podobnie jak i niedobór każdego składnika, może być niebezpieczny dla zdrowia. Nie wszystkie wody można codziennie pić bez ograniczeń.

Woda mineralna pochodzi z naturalnych ujęć lub odwiertów. Charakteryzuje się stałym składem chemicznym i jest bogata w minerały, gdyż zawiera co najmniej 1000mg/l składników mineralnych. Do tych wód zalicza się wody bardzo niskozmineralizowane (zawartość minerałów poniżej 50 mg/l), niskozmineralizowane (zawartość minerałów do 500 mg/l), średniozmineralizowane (zawartość minerałów od 500–1500 mg/l) lub wysokozmineralizowane (zawartość minerałów powyżej 1500 mg/l).

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Ekonomia
Świętujący swe 60-lecie PONAR Wadowice zaczyna dwa duże, nowe przedsięwzięcia
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Ekonomia
Zakończył się BraveCamp – tygodniowa akademia przedsiębiorczości dla młodych innowatorów
Ekonomia
Polska dekada innowacji: z akwarium na bezkresne morze
Ekonomia
Festiwal innowacji w Rzeszowie: szansa dla młodych i dla biznesu
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Ekonomia
Dzięki BraveCampowi uczelnie budują przestrzeń do innowacji
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama