Reklama

Skład ma znaczenie dla zdrowia

W Polsce produkuje się cztery rodzaje wód: źródlane, mineralne, stołowe i lecznicze.

Publikacja: 19.03.2020 21:05

Skład ma znaczenie dla zdrowia

Foto: Shutterstock

W każdej z nich znajdują się w różnych stężeniach jony dodatnie i ujemne, które oddziałują na organizm. Wpływają też na smak i zapach wody. Nadmiar, podobnie jak i niedobór każdego składnika, może być niebezpieczny dla zdrowia. Nie wszystkie wody można codziennie pić bez ograniczeń.

Woda mineralna pochodzi z naturalnych ujęć lub odwiertów. Charakteryzuje się stałym składem chemicznym i jest bogata w minerały, gdyż zawiera co najmniej 1000mg/l składników mineralnych. Do tych wód zalicza się wody bardzo niskozmineralizowane (zawartość minerałów poniżej 50 mg/l), niskozmineralizowane (zawartość minerałów do 500 mg/l), średniozmineralizowane (zawartość minerałów od 500–1500 mg/l) lub wysokozmineralizowane (zawartość minerałów powyżej 1500 mg/l).

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Ekonomia
Kredyty gotówkowe a budżet domowy. Jak efektywnie nimi zarządzać?
Ekonomia
Firmy coraz częściej stawiają na prestiż
Ekonomia
Nowa era turystyki – kiedy dane pomagają tworzyć lepsze doświadczenia
Ekonomia
Małe i średnie firmy potrzebują doskonalenia kompetencji cyfrowych
Materiał Promocyjny
Rödl & Partner doradza przy sekurytyzacji VEHIS
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama