Skład ma znaczenie dla zdrowia

W Polsce produkuje się cztery rodzaje wód: źródlane, mineralne, stołowe i lecznicze.

Publikacja: 19.03.2020 21:05

Skład ma znaczenie dla zdrowia

Foto: Shutterstock

W każdej z nich znajdują się w różnych stężeniach jony dodatnie i ujemne, które oddziałują na organizm. Wpływają też na smak i zapach wody. Nadmiar, podobnie jak i niedobór każdego składnika, może być niebezpieczny dla zdrowia. Nie wszystkie wody można codziennie pić bez ograniczeń.

Woda mineralna pochodzi z naturalnych ujęć lub odwiertów. Charakteryzuje się stałym składem chemicznym i jest bogata w minerały, gdyż zawiera co najmniej 1000mg/l składników mineralnych. Do tych wód zalicza się wody bardzo niskozmineralizowane (zawartość minerałów poniżej 50 mg/l), niskozmineralizowane (zawartość minerałów do 500 mg/l), średniozmineralizowane (zawartość minerałów od 500–1500 mg/l) lub wysokozmineralizowane (zawartość minerałów powyżej 1500 mg/l).

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Ekonomia
W biznesie nikt nie może iść sam
Ekonomia
Oszczędna jazda – techniki, o których warto pamiętać na co dzień
Ekonomia
Złoty wiek dla ambitnych kobiet
Ekonomia
Rekordowy Kongres na przełomowe czasy
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Ekonomia
Targi w Kielcach pokazały potęgę sektora rolnego
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne