Skład ma znaczenie dla zdrowia

W Polsce produkuje się cztery rodzaje wód: źródlane, mineralne, stołowe i lecznicze.

Publikacja: 19.03.2020 21:05

Skład ma znaczenie dla zdrowia

Foto: Shutterstock

W każdej z nich znajdują się w różnych stężeniach jony dodatnie i ujemne, które oddziałują na organizm. Wpływają też na smak i zapach wody. Nadmiar, podobnie jak i niedobór każdego składnika, może być niebezpieczny dla zdrowia. Nie wszystkie wody można codziennie pić bez ograniczeń.

Woda mineralna pochodzi z naturalnych ujęć lub odwiertów. Charakteryzuje się stałym składem chemicznym i jest bogata w minerały, gdyż zawiera co najmniej 1000mg/l składników mineralnych. Do tych wód zalicza się wody bardzo niskozmineralizowane (zawartość minerałów poniżej 50 mg/l), niskozmineralizowane (zawartość minerałów do 500 mg/l), średniozmineralizowane (zawartość minerałów od 500–1500 mg/l) lub wysokozmineralizowane (zawartość minerałów powyżej 1500 mg/l).

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Patronat Rzeczpospolitej
Naukowcy też zadbają o bezpieczeństwo polskiego przemysłu obronnego
Ekonomia
E-Doręczenia: cyfrowa przyszłość listów poleconych
Patronat Rzeczpospolitej
Silna gospodarka da Polsce bezpieczeństwo
Ekonomia
Sektor farmaceutyczny pod finansową presją ustawy o KSC
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Ekonomia
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę