Oświadczenie Ministerstwa Sprawiedliwości: nowe regulacje to nie Lex Kaczyński

Ministerstwo Sprawiedliwości wydało oświadczenie w sprawie nowelizacji Kodeksu postępowania cywilnego, która może uchronić prezesa PiS przed wydaniem 700 tys. zł na przeprosiny Radosława Sikorskiego za słowa, że miał on dopuścić się zdrady dyplomatycznej w związku z zaniechaniami przy katastrofie smoleńskiej.

Publikacja: 31.01.2023 16:08

Ministerstwo Sprawiedliwości

Foto: Fotorzepa / Jerzy Dudek

Ministerstwo wskazuje w oświadczeniu, że nowelizacja KPC nie została przygotowana w związku ze sprawą Kaczyńskiego, a nazywanie jej "Lex Kaczyński" jest całkowicie fałszywe.

Sąd Rejonowy dla Warszawy-Mokotowa na mocy nieprawomocnego wyroku przyznał Radosławowi Sikorskiego kwotę ponad 708 000 zł za pokrycie kosztów opublikowania przeprosin na łamach portalu Onet.pl, wyrok zapadł na początku grudnia 2022 roku, natomiast jak wskazuje resort prace nad projektem przepisów określających zasady publikowania przeprosin zostały rozpoczęte na wiele miesięcy przed tym wydarzeniem.

Sąd zasądził od Kaczyńskiego na rzecz Sikorskiego 708 480 zł

Ministerstwo wskazało legislacyjne kalendarium prac nas nowelizacją:

- droga nowelizacji rozpoczęła się zgodnie z nim, 25 kwietnia 2022 roku, kiedy MS przygotowało wstępny projekt, który przewidywał nowelizację artykułu 1050 kpc;

- natomiast 27 września 2022 r. trafiła do Sejmu. Uprzednio została zaakceptowana przez resort sprawiedliwości, przeszła przez weryfikację ze strony Stałego Komitetu Rady Ministrów oraz Komisji Prawniczej, by ostatecznie zostać zaakceptowaną przez Radę Ministrów.

Lex Kaczyński to sposób na koszty przeprosin

Projekt ma wprowadzić także zmianę w możliwości nakazania przez sąd publikacji przeprosin dla powoda w Monitorze Sądowym i Gospodarczym, w przypadku gdy powód nie opublikuje w terminie stosownej treści przeprosin. Treść przeprosin będą mogły powielać inne media, dodatkowo sąd będzie mógł nałożyć na pozwanego grzywnę w wysokości 15 tysięcy złotych. Jak wskazano w oświadczeniu "kwota jak najbardziej adekwatna, biorąc pod uwagę sumy zadośćuczynienia zasądzane przez sądy np. od morderców.".

PiS wycofuje się z Lex Kaczyński. Będzie poprawka w Senacie

Nieruchomości
Trybunał: nabyli działkę bez zgody ministra, umowa nieważna
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Praca, Emerytury i renty
Czy każdy górnik może mieć górniczą emeryturę? Ważny wyrok SN
Prawo karne
Kłopoty żony Macieja Wąsika. "To represje"
Sądy i trybunały
Czy frankowicze doczekają się uchwały Sądu Najwyższego?
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Sądy i trybunały
Łukasz Piebiak wraca do sądu. Afera hejterska nadal nierozliczona