Sok z brzozy zawiera minerały i aminokwasy, takie jak glutamina, cytrulina, kwas glutaminowy, izoleucyna, walina i asparagina. Jest świetnym źródłem kwasu foliowego, potasu oraz przeciwutleniaczy w wysokich stężeniach.
Powodów, dla których warto sięgnąć po ten sok jest wiele:
- zawartość magnezu, manganu i wapnia w wodzie brzozowej pomaga w prawidłowym rozwoju kości. Badania wykazały, że te minerały mogą zapobiegać ubytkom kości
Czytaj więcej
Jest piwo imbirowe, dlaczego nie może być brzozowe? Łotysze postanowili połączyć piwo z najbardziej tradycyjnym napojem północnych lasów - sokiem brzozowym. Zwolennicy medycyny ludowej wierzą, że sok ten pomaga organizmowi m.in. w walce z wirusami.
- polifenolowe przeciwutleniacze zawarte w wodzie brzozowej mogą chronić komórki organizmu przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, które odpowiadają między innymi za rozwój niektórych nowotworów