Reklama

Koronawirus. Czy można bezpiecznie jeść w restauracji w czasie epidemii? Dr Fauci odpowiada

W rozmowie z CNN główny amerykański epidemiolog, dr Anthony Fauci stwierdził, że jedzenie w restauracjach jest możliwe w czasie trwającej epidemii, ale tylko jeśli zachowana zostanie ostrożność a wszyscy przestrzegać będą wytycznych.

Aktualizacja: 03.02.2021 09:41 Publikacja: 03.02.2021 08:31

Koronawirus. Czy można bezpiecznie jeść w restauracji w czasie epidemii? Dr Fauci odpowiada

Foto: AFP

Osoby jedzące poza domem, powinny robić to w miejscu, w którym stoliki są daleko od siebie, a ludzie nie siedzą jeden obok drugiego - radził Fauci.

14 lutego restauracje - przy maksymalnie dopuszczonym 25-procentowym obłożeniu - zostaną otwarte w Nowym Jorku.

Fauci zaapelował też do właścicieli restauracji, by ci dbali o przepływ powietrza w lokalach.

- Ludzie sądzą czasem, że eksperci ds. ochrony zdrowia są nieświadomi kwestii ekonomicznych - to nie tak, rozumiemy je. Ale musimy utrzymać środki ochrony zdrowia publicznego, jeśli mamy wydostać się z tej epidemii - dodał.

W Polsce restauracje pozostają zamknięte od 24 października - mogą serwować jedzenie jedynie na wynos.

Reklama
Reklama
Leki i terapie
24 nowe terapie na styczniowej liście refundacyjnej
Leki i terapie
Sprzedaż antybiotyków na nowych zasadach. Unia Europejska pracuje nad zmianą przepisów
Leki i terapie
Pakiet farmaceutyczny. Jest porozumienie w sprawie największej reformy prawa farmaceutycznego od 20 lat
Leki i terapie
Historia lekami pisana
Leki i terapie
Krzysztof Kopeć: Czy Polska wykorzystuje potencjał krajowego sektora farmaceutycznego
Materiał Promocyjny
Działamy zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama