To, co dzieje się na światowych rynkach żywności, śledzi Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Właśnie podsumowała grudzień i cały zeszły rok. W ostatnim miesiącu 2022 r. wyznaczany przez FAO indeks cen żywności wyniósł średnio 132,4 pkt, co oznacza spadek o 2,6 pkt (1,9 proc.) w stosunku do listopada. Był to tym samym dziewiąty z rzędu miesięczny spadek indeksu. Dzięki temu znalazł się na poziomie o 1,3 pkt (1 proc.) poniżej wartości sprzed roku. Sytuacja ta nie może jednak przekreślić obrazu tego, co na rynkach żywności działo się w minionym roku. A działo się źle. I dobrze pokazuje to indeks cen żywności FAO. Jego średnia wartość w 2022 r. to 143,7 pkt. Aż o 18 pkt, czyli 14,3 proc. więcej niż w 2021 r., gdy ceny żywności na świecie już były bardzo wysokie.