Reklama

Sektor HoReCa zaczyna tonąć w długach

Branża hotelarska, restauracyjna i cateringowa bardzo powoli podnosi się z pandemicznego kryzysu. Coraz mocniej odbija się to na jej zadłużeniu – w ciągu pół roku wzrosło ono o ponad 30 proc.

Aktualizacja: 06.10.2020 21:19 Publikacja: 06.10.2020 21:06

Pomimo stopniowego wzrostu liczby turystów wykorzystanie obiektów nie osiągnęło poziomu z ubiegłoroc

Pomimo stopniowego wzrostu liczby turystów wykorzystanie obiektów nie osiągnęło poziomu z ubiegłorocznego sezonu – ocenia GUS

Foto: shutterstock

Złe długi branży HoReCa to już prawie 281 mln zł wobec 213,3 mln zł w lutym – wynika z najnowszego raportu Krajowego Rejestru Długów. 83 proc. tej kwoty przypada na mikrofirmy, które zalegają ze spłatą ok. 233 mln zł. W sumie w rejestrach KRD figuruje 10 666 firm z tej branży, czyli mniej niż w czerwcu (o 420), gdy nastąpił gwałtowny wzrost. Ale mimo że ich ubywa, to zaległości ciągle rosną. Średnie zadłużenie przypadające na jedną firmę to już 26,34 tys. zł, podczas gdy przed pandemią wynosiło 20,3 tys. zł.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Biznes
System kaucyjny w pytaniach i odpowiedziach. Wyjaśniamy, jak to działa
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Biznes
Zmiany we władzach Elektrimu. Wieloletnia menedżerka zamiast Zygmunta Solorza
Materiał Partnera
Jak Veolia dekarbonizuje polskie ciepło
Biznes
Rekord na kolei i czeska konkurencja, rząd Francji ocalał, atak na CCC
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Biznes
Oligarcha stracił superjacht. Złoty fortepian odpłynął w siną dal
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama