Koszt inwestycji to ok. 30 mln euro.Spółka kończy już kupowanie działek. Powstaną na nich wylęgarnia, ferma, przetwórnia, zakład paszowy i ubojnia.

Rosyjski zakład ma zatrudniać ok. 150 osób, a docelowo produkować ok. 50 tys. ton mięsa rocznie. Pierwsze przychody ze sprzedaży produktów powinny pojawić się w połowie 2008 roku.

– Na tamtejszym rynku indyk jest nieznany. Hodowli, produkcji i przetwórstwa nie ma w ogóle. Dlatego stawiamy tam i fermę, i paszarnię, i zakłady. Potem chcemy nauczyć miejscowych gospodarzy hodowli indyków i współpracować – dodaje Krystyna Szczepkowska, rzecznik prasowy grupy Indykpol, największego producenta mięsa i wyrobów z indyka (100 tys. ton rocznie).

Za budowę odpowiada założona w połowie roku spółka Wołżańskie Delikatesy z siedzibą w Wierchniem Usłonie w Republice Tatarstanu. ?