Firma Tarczyński buduje grupę spożywczą

W tym kwartale czołowy producent wędlin z Trzebnicy przejmie spółkę StarPeck. W planach ma debiut na GPW – dowiedziała się „Rz”

Publikacja: 16.08.2010 01:45

Firma Tarczyński buduje grupę spożywczą

Foto: Fotorzepa, Jak Jakub Ostałowski

– Naszym celem jest zbudowanie silnej grupy przetwórstwa mięsnego – mówi Krzysztof Wachowski, wiceprezes spółki Tarczyński z Trzebnicy, jednego z największych producentów markowych wędlin w Polsce. Jej właścicielami są Elżbieta i Jacek Tarczyńscy.

[wyimek]300 mln zł powinny przekroczyć w 2010 r. przychody grupy Tarczyński[/wyimek]

W 2005 r. firma kupiła Zakłady Mięsne Dobrosława. Do kolejnego przejęcia powinno dojść jeszcze w tym kwartale. Jak dowiedziała się „Rz”, Tarczyński zostanie właścicielem producenta szynek StarPeck z Bielska-Białej. Roczne przychody przejmowanej firmy wynoszą ok. 30 mln zł. Zdaniem zarządu Tarczyńskiego w ciągu dwóch–trzech lat możliwe jest ich podwojenie. Firma nie zdradza wartości transakcji. Sfinansuje ją środkami własnymi i kredytem bankowym. Tarczyński ma w planach kolejne akwizycje. Jest zainteresowany spółkami o rocznych obrotach na poziomie 30 – 60 mln złotych. Pieniądze na przejęcia zamierza zdobyć na warszawskim parkiecie. – Wejście na Giełdę Papierów Wartościowych jest przesądzone. Rozpoczęliśmy już prace nad projektem oferty publicznej – mówi Wachowski.

W ubiegłym roku przychody ze sprzedaży Tarczyńskiego wyniosły niemal 198 mln zł i były o mniej więcej jedną piątą wyższe niż rok wcześniej. Łącznie grupa zanotowała 280 mln zł przychodów. W tym roku, nie licząc przejęcia StarPecku, wynik ten powinien przekroczyć 300 mln zł.

Zdaniem Moniki Kalwasińskiej, analityka Domu Maklerskiego PKO BP, w najbliższym czasie dojdzie do przyspieszenia konsolidacji branży mięsnej: – Słabsze firmy będą poszukiwały wsparcia w nowym inwestorze, natomiast te silniejsze – znanych marek, które umocnią ich przewagę nad konkurentami.

Z naszych informacji wynika, że w tym kwartale właściciela ma zmienić spółka PMB z Białegostoku. Rozmowy prowadzą także Zakłady Mięsne Łmeat. Przejęć nie wyklucza również giełdowy Polski Koncern Mięsny Duda. Interesują go firmy o rocznych obrotach na poziomie 100 mln zł.

– Naszym celem jest zbudowanie silnej grupy przetwórstwa mięsnego – mówi Krzysztof Wachowski, wiceprezes spółki Tarczyński z Trzebnicy, jednego z największych producentów markowych wędlin w Polsce. Jej właścicielami są Elżbieta i Jacek Tarczyńscy.

[wyimek]300 mln zł powinny przekroczyć w 2010 r. przychody grupy Tarczyński[/wyimek]

Pozostało jeszcze 83% artykułu
Biznes
Aktywa oligarchów trafią do firm i osób w Unii poszkodowanych przez rosyjski reżim
Biznes
Rekordowe wydatki Kremla na propagandę za granicą. Czy Polska jest od niej wolna?
Biznes
Polskie firmy nadrabiają dystans w cyfryzacji
Biznes
Rafako i Huta Częstochowa. Będą razem produkować dla wojska?
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Materiał Promocyjny
Dlaczego Polacy boją się założenia firmy?
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne