Reklama

Aspartam jest rakotwórczy? Reuters: WHO wpisze w lipcu słodzik na czarną listę

Jeden z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych na świecie sztucznych słodzików – aspartam ma zostać uznany za potencjalny czynnik rakotwórczy w przyszłym miesiącu przez WHO – pisze agencja Reutera.

Publikacja: 29.06.2023 10:26

WHO uznała aspartam za trujący oraz rakotwórczy i wpisze go na czarna listę

WHO uznała aspartam za trujący oraz rakotwórczy i wpisze go na czarna listę

Foto: Adobe Stock

Aspartam, stosowany w produktach dietetycznych Coca-Coli, gumie do żucia Mars Extra i niektórych innych napojach gazowanych a także w jogurtach, daniach dietetycznych a także w niektórych lekach, zostanie w lipcu po raz pierwszy wymieniony przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) jako „prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi”.

Czytaj więcej

Bezkaloryczny słodzik może doprowadzić do zawału serca i udaru

WHO wpisuje rakotwórczy aspartam na czarna listę

Aspartam jest związkiem chemicznym należącym do grupy estrów peptydowych. Ten słodzik o kodzie E951 dodawany do żywności ma rekompensować braki cukru bądź tłuszczu i jest produktem, po który sięgają przede wszystkim diabetycy. W wyniku metabolizmu aspartamu powstaje metanol, który jest toksyczny dla człowieka. Jednak badania pokazują, że przy niewielkim spożyciu aspartamu, poziom metanolu nie jest groźny dla ludzkiego organizmu.

Nie wiadomo do końca jaka ilość aspartamu jest trująca dla człowieka – informuje Reuters. Naukowcy już od lat alarmowali, iż aspartam jest trujący i rakotwórczy.

Czytaj więcej

Coca-Cola zmienia swój popularny napój bez cukru
Reklama
Reklama

Jaka ilość aspartamu jest trująca dla człowieka?

Od 1981 roku JECFA twierdzi, że aspartam można bezpiecznie spożywać w ramach przyjętych dziennych limitów. Na przykład osoba dorosła ważąca 60 kg musiałaby codziennie wypijać od 12 do 36 puszek dietetycznego napoju gazowanego – w zależności od ilości aspartamu w napoju – aby być narażona na ryzyko. Takie stanowisko zajmowały także krajowe organy regulacyjne, w tym w Stanach Zjednoczonych i Europie. 14 lipca JECFA ma przedstawić najnowsze badania na temat zagrożeń dla ludzi wynikających ze spożywania aspartamu.

Aspartam był intensywnie badany przez lata. W zeszłym roku badanie obserwacyjne przeprowadzone we Francji wśród 100 000 dorosłych wykazało, że osoby, które spożywały większe ilości sztucznych słodzików – w tym aspartamu – miały nieco wyższe ryzyko zachorowania na raka.

W kolejnym badaniu, przeprowadzonym przez Instytut Ramazzini we Włoszech na początku 2000 roku, w którym stwierdzono, że niektóre nowotwory u myszy i szczurów były powiązane z aspartamem – pisze Reuters. Jednak pierwsze badanie nie było w stanie udowodnić, że aspartam powoduje zwiększone ryzyko zachorowania na raka. Także wątpliwości budziła metodologia drugiego badania.

Biznes
Od sukcesu Roomby do groźby bankructwa. iRobot zmienia właściciela
Biznes
Rekord zbrojeniówki, droższe paczki z Chin i hossa na GPW przed świętami
Biznes
Minister klimatu zmienia zdanie. Butelki zwrotne bez kaucji – browary świętują
Biznes
Nowa Dolina Krzemowa nad Zatoką Perską?
Biznes
Wojna o cyberustawę. Wicepremier Krzysztof Gawkowski ostrzega prezydenta
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama