„Dla struktur włoskiej przestępczości zorganizowanej handel gorszymi lub błędnie zadeklarowanymi produktami rolnymi i żywnością jest obszarem działalności, w którym można osiągnąć wysokie zyski” – napisano w raporcie.

Raport został opracowany przez Federalne Ministerstwo Spraw Wewnętrznych na wniosek grupy parlamentarnej Zielonych.

Według niemieckich śledczych za większość przypadków handlu podrabianą lub bardzo niskiej jakości żywnością odpowiada 'Ndrangheta z Kalabrii, która wymusza na restauracjach ich kupowanie.

Niestety niemiecka policja wciąż ma kłopot z uzyskaniem większej liczby informacji na temat tego procederu. Mafia włoska w Niemczech nie ogranicza się tylko do produktów spożywczych w 2018 roku w jednej z restauracji w miejscowości Pulheim koło Kolonii odkryto duży zapas kokainy, którą handlował właściciel lokalu. Rok później w Berlinie policja odkryła, że mafia sprzedawała restauratorom najtańszą oliwę po bardzo mocno zawyżonych cenach, zastraszając tych, którzy odmówili kupna. W taki sam sposób mafia sprzedawał restauratorom tanie wino. Ostatnio mafia sprzedaje restauracjom podrobionego szampana. Tego rodzaju proceder nie wstrzymała nawet pandemia koronawirusa – wynika z najnowszego raportu.

Zyski z przestępczej działalności członkowie mafii włoskiej w Niemczech inwestują w nieruchomości i restauracje.

'Ndrangheta, uważana za najbardziej niebezpieczną organizacją przestępczą świta, zarabia rocznie na swojej działalności w Niemczech 53 mld euro. Policja szacuje, że jej członkami jest około 600 osób w Niemczech a jej główne centra w tym kraju znajdują się w krajach związkowych Rheinland i Badenia-Wirtembergia. Zazwyczaj centrami operacji są restauracje, należące do osób powiązanych z mafią.