Beata Drewnowska Katarzyna Kucharczyk
– W pierwszej połowie 2014 r. możliwe są dalsze spadki cen cukru na globalnych giełdach – mówi „Rz" Łukasz Chmielewski z Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA). – W ślad za tym spadać mogą także ceny cukru w Polsce.
Może się tak stać, mimo że – jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – jego produkcja będzie w naszym kraju o 10–15 proc. niższa niż w sezonie 2012/2013. To, ile płacimy za cukier, zależy jednak przede wszystkim od sytuacji na świecie. Tym bardziej że limity cukrowe w Unii Europejskiej są mniejsze, niż wynosi zapotrzebowanie na ten surowiec. Polska w ramach przyznanych kwot może wytworzyć tylko nieco ponad 1,4 mln ton cukru rocznie. Potrzebuje blisko 200 tys. ton więcej.
Popyt niższy ?niż produkcja
W grudniu 2013 r. na giełdach cukier biały kosztował o 14 proc. mniej niż przed rokiem. Średnie ceny cukru surowego, czyli nierafinowanego, były natomiast o 16 proc. niższe.
15 procent nawet o tyle może rok do roku spaść produkcja cukru w Polsce w sezonie 2013/2014 – wg IERiGŻ